Hogy milyen összetett a motoron szolgálatot teljesítő egyenruhások élete, azt remekül példázza Horváth Péter József és Dobrocsi Gábor r. törzsőrmester története, amiről a BRFK számolt be.

Nem tűzoltók, mégis közbeléptek

Két tűzfészekkel találták szembe magukat július 24-én motoros járőreink az M7-es autópálya mellett. A füstöt még a motoron ülve, Törökbálintnál vették észre, majd azonnal elhagyták az autópályát, hogy amíg kiérnek a tűzoltók, megakadályozzák a lángok terjedését, ahogy és amivel csak tudják.

– írja a BRFK.

– Horváth Péter József és Dobrocsi Gábor egy vasúti felüljárónál vették észre, hogy valami füstöl az út mellett. Miután lehajtottak, egy töltés mögött látták, hogy a lángok a vasút mindkét oldalán felcsaptak.

Hogy odajussanak a tűzhöz,

Horváth Péter átmászott egy 3,5 méter magas zajvédő falon, majd egy jókora fahusánggal kikaparta a tűz útjából a száraz aljnövényzetet, valamint a töltés melletti homokkal is megpróbálta fékezni a lángokat, hogy azok ne tudjanak tovább terjedni az autópálya felé.

Közben a rendőrök egy kilométerrel odébb megláttak még egy füstfelhőt.

motorosrendorok-fekeztek-meg-a-tuzet
Horváth Péter József és Dobrocsi Gábor r. törzsőrmester

- Amikor körülnéztem, láttam, hogy van még egy tűzfészek, körülbelül egy kilométerre Budapest felé. Átrohantam oda és megnéztem, hogy mennyire ég az aljnövényzet. Mire odaértem, láttam, hogy itt sokkal magasabbak a lángok, illetve a tűz magánterületen egy épület felé terjed. Beugrottam a dróthálós kerítésen, megpróbáltam eltaposni a tüzet, ahol tudtam, majd homokkal is megpróbáltam oltani – mesélte Horváth Péter József r. törzsőrmester.

A rendőrök ezután slagot kezdtek el keresni, hogy azzal folytassák az oltást, de mire üzembe helyezték volna, megérkeztek a tűzoltók, átvették a műveletet és megkezdték az oltást. Szerencsére a tüzet sikerült eloltani, és a lángok sem terjedtek át nagyobb területre. Motoros rendőreink gyakran elsőként érnek oda olyan helyszínekre, ahol nyomban tudnak segíteni, a mostani eset viszont a jókor jó helyen tipikus példája volt. Amikor arról kérdeztük a két rendőrt, hogy miért épp a rendőrmotoros életet választották, hosszan meséltek hivatásunk speciális közlekedési területéről.

- Mindig is a közlekedés vonzott, és motoros rendőrként megvan az a lehetőségünk, hogy a leggyorsabban oda tudjunk jutni, ahol szükség lehet ránk. Nagyon-nagyon mobilisak vagyunk, gyakorlatilag a városban bárhol ott vagyunk 10 percen belül – mesélte Dobrocsi Gábor r. törzsőrmester.

Természetesen a motorozás szeretete is sokat nyomott a latba, Gábor szabadidejében is motorozik, amikor ideje engedi. Péter a rendőr-szakközépiskolában döntötte el, hogy egyszer motoros járőr lesz belőle.

- Engem először más terület vonzott, mint a közlekedés, és ez egészen addig tartott, míg Adyligeten volt egy rendőrnapon megláttam a motoros rendőrök bemutatóját. Nagyon kevés dolog van az életben, amire azt mondom, hogy tátott szájjal néztem, de ezt igen! Ekkor határoztam el, hogy bármi is lesz, én motoros rendőr leszek, mert ezt akarom csinálni.

– A BRFK Motoros Alosztályon évente vizsgáznak, hogy fejlesszék, szinten tartsák tudásukat, emellett a rendőrök a fővárosban mérhetetlen tapasztalatot szednek magukra a hétköznapokban is. Az biztos, hogy mindkét járőrvezető jelenleg el sem tudja képzelni, hogy más irányba váltson, így kollégáinkkal sokat fognak még találkozni az utakon – tette hozzá a BRFK.