· 2020. október 6. 11

Csúcson az új motorok forgalma

Viszik, mint a cukrot

Tavasszal még azt tippelgették az elemzők, hogy mekkora lesz idén a visszaesés a gazdasági válság, a karantén és a gyárleállások miatt. Ma már tudjuk a választ: semekkora, sőt nőtt a piac.
Talán a járvány egyik legkülönösebb „mellékhatása” volt, hogy amíg a komplett járműpiac térdre kényszerült, addig egy kategória elképesztő eredményeket ért el. Igen, a nagymotorokról van szó, és a folyamatosan növekvő hazai keresletről.

Nőtt az új motorok forgalma Magyarországon

Hiába a lesújtó számok az új autók piacáról, az ott mért 20-30%-os visszaesésnek nyoma sincs a kérkerekűek szegmensében.
{{articleGallery[27148].caption}}
Persze már nyár derekán sejteni lehetett, hogy ez erős szezon lesz, de akkor még – joggal – feltételezhettük, hogy csak az elmaradt tavaszi rendeléseket szállították ki megkésve, tehát csalókák a számok.
{{articleGallery[27149].caption}}
Igen ám, de most már októbert írunk, a keresletre továbbra sem lehet panasz, és ennyire nem lassúak a gyárak sem, hogy csak most adják át a februárban kifizetett gépeket. Hogy konkrét számokat is mondjunk: 3626 nagymotor talált gazdára idén szeptember végéig, azaz messze több, mint például 2018-ban 12 hónap alatt. Ezzel túlszárnyalta a piac a 2019-es eredményeket is (jelenleg 2%-kal), azaz megfordult a trend. Bármennyire is különös, az utóbbi tíz év legerősebb szezonja lett a járvánnyal, válsággal sújtott 2020-as esztendő, legalább is ami a január és szeptember közötti időszakot illeti.