Lám, a motiváló nevelés meghozza a gyümölcsét - Fenyvesi Judit főtörzsőrmester is szülei biztatására állt szolgálatba, s azóta ő lett a BRFK egyetlen hölgytagja, aki kétkeréken éli mindennapjait. – Testnevelésből érettségiztem a gimnáziumban, azután kommunikációs főiskolára jártam, a mozgásigényes és a beszédes megoldást igénylő feladatokkal sem volt soha gondom. Szüleim biztosra vették, hogy a rendőri hivatás nekem való, s valóban így lett - a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola elvégzése után, 2008-ban szereltem föl – meséli a hatalmas szolgálati BMW mellett állva a BRFK járőrvezetője.

noi-motorosrendorok-10153
Fenyvesi Judit főtörzsőrmester és szolgálati járműve, a BMW R 1200 RT
Civilként is motorozik, kezdetben robogóval falta a kilométereket, majd sorra jöttek az erősebb motorok, jelenleg éppen egy 650-es csupaszgéppel jár, már amikor nem a majd' kétszer nagyobb kék-fehér vassal dolgozik. Mint mondja, immáron hatodik éve rója az utakat, minden szezonban egészen késő őszig kétkeréken jár s kel. Kezdetben a korosabb 750-es és 850-es szolgálati járgányokat hajtotta, majd jött a jelenlegi, R 1200 RT típusú BMW, mellyel 2011 óta ápol szorosabb barátságot. Hogy mennyire személyes ez a viszony, azt remekül mutatja, hogy a vas nevet is kapott - Szonjaként emlegeti Judit és a kollégái.

Változatos munka

– Sokféle rendezvényen dolgozunk, például kísérünk gyalogos, biciklis vagy éppen motoros felvonulásokat, Fradi-meccsre szurkolói buszokat, ahol nem a sebesség jelent kihívást, hanem a motor uralása akkor is, amikor például egy-egy petárda röpül mellénk. Járjuk a vidéket a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny mezőnyével, míg augusztus 20-án a tűzijátékra kirendelt mentők mellé osztanak be kísérőnek. Részt veszünk autópálya-ellenőrzéseken, mi vezetjük ki adott pontokra a kijelölt járműveket. A legélvezetesebb az autós konvojok biztosítása: itt egyrészt „takarítjuk” az utat a delegációk előtt, másrészt feladatunk a keresztirányú forgalom átmeneti feltartóztatása, megállítása. Szeretek a városon kívül is dolgozni, kicsit meglódulni, mert ilyenkor munka közben is megadatik a motorozás szabadságélménye - méltatta Judit a rendőri munka szépségeit. Ezzel azonban nincs vége, hiszen a magyar motorosrendőrök híresek arról, hogy Európa legjobbjai között jegyzik őket, s a főtörzsőrmester is hozzájárult a hazai brigád hírnevének öregbítéséhez. – Július elején a lengyelországi Łódź-ban vettem részt az International Police Motor Corporation (IPMC) nemzetközi ügyességi versenyen. E megmérettetéseken a szervezők találják ki a feladatokat, egyben ők adják egységesen a motorokat is. Idén meglepetésként kis teljesítményű, elektromos KTM-ekkel rajtoltunk el, és szerepelt a feladatok között néhány érdekesség, mint például a léc alatti áthajtás is. Nem volt egyszerű, az alacsony akadály alatt muszáj volt fejet hajtanom, de utána már nem, mivel remek futamomnak köszönhetően a női kategóriában megszereztem az első helyet - nyilatkozta a BRFK motoros szekciójának egyetlen hölgytagja a Police.hu-nak adott interjújában.