A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. elindította saját online e-matrica-lekérdező felületét, ahol adott járműre a lekérdezés pillanatában érvényes autópálya-matricákról lehet tájékozódni. Erre azért volt szükség, mert a vállalat telefonos ügyfélszolgálatán minden ötödik hívásban arról érdeklődnek az autósok, motorosok, hogy felhajthatnak-e a beolvasott rendszámú járművel – útdíjfizetés nélkül – az autópályára. Ez csak 2022-ben 25 ezer (!) telefonhívást jelentett.

Online lekérdezhető, hogy van-e érvényes pályamatricája a járműnek

– A most megvalósított e-matrica-lekérdező igazi úttörő vállalkozás, mivel ez az egyetlen pontos és hivatalos tájékoztatást adó online felület Magyarországon – derült ki a szolgáltatás bemutatójából. Az adatok lehívása a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából történik, amely teljeskörű információt tartalmaz a matricavásárlásokról.

nusz-zrt-online-autopalya-matrica-lekerdezes
Éves szinten nagyjából 15 millió darab e-matricát vásárolnak a hazánkban közlekedők, körülbelül 6,5-7 millió járműre. A motorosok – akárcsak korábban – idén is féláron vehetik meg a 10 napos és havi matricákat

Így a lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától és helyétől, azaz mindegy, hogy a vignettát a NÚSZ Zrt.-nél vagy a társaság viszonteladó partnerein keresztül, benzinkúton, az interneten, esetleg SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vették-e.

nusz-zrt-online-autopalya-matrica-lekerdezes
Amennyiben a rendszer nem talál az adatbázisban érvényes e-matricát, a honlapról egy kattintással el lehet jutni a társaság értékesítési felületére, ahol nyomban meg is vásárolhatod az útdíjat

Az érvényes e-matricák lekérdezése egyszerű és gyors, nincs szükség hozzá előzetes regisztrációra, csak a jármű felségjelzését és rendszámát kell megadni a folyamat során. Az eredmény mindig a lekérdezés időpontjára vonatkozik, és az éppen aktuálisan érvényes e-matricák adatait tartalmazza: a vignetta típusát, érvényességi idejét, valamint több megyei matrica esetén a megyék felsorolását.