A szervezők egy percre sem hagyták magukra vendégeiket, s az itthoni találkozóktól eltérően vezetett túrákkal kedveskedtek nekik. Ennek megfelelően már csütörtökön igen nagy létszámú oldalkocsis karaván sorakozott fel, élen a házigazdákkal, hogy közösen tegyenek eleget az Izsáki Házitészta üzem meghívásának.

oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15328
Ezúttal katonaimotor-kiállítással vált még érdekesebbé az egyébként is színes forgatag
Izsákra érkezve a tulajdonos, Juhász Zsolt, megszállott veterángyűjtő és -restaurátor bemutatta különleges gyűjteményének egy részét és a tésztakészítés rejtelmeit. A játékos vetélkedőkön élmény volt nézni, ahogy a tucatnyi országból érkező motorosok a csigatészta tradicionális készítésével bíbelődnek és bábeli zűrzavarban ismerkednek a kékfestőbe öltözött izsáki háziasszonyokkal. Végül finom tésztákból készült ebéddel és ajándékcsomagokkal koronázta meg a napot a vendégszerető tulajdonos.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15226
Csaknem négyezer kilométerről, az Uralon túlról érkeztek a találkozó legkitartóbb résztvevői

Egy hétvége a városban

Augusztus 11-én, pénteken a bugaci Ősök Napjára vezetett a triplájára duzzadt oldalkocsis karaván útja. Külföldi és magyar vendégek számára egyaránt érdekes volt betekintést nyerni Európa legnagyobb hagyományőrző fesztiváljába a legendás bugaci puszta közepén. Az ősi ruhákba öltözött hagyományőrzők a különleges fogatokkal, a motorosok pedig a hagyományőrzőkkel készítettek közös fotókat a legnagyobb egyetértésben. Augusztus 12-én, szombaton délelőtt megtelt Kiskunfélegyháza belvárosa oldalkocsisokkal, akik a központi parkolóból közösen sétáltak át a gyönyörű, szecessziós városháza dísztermébe, ahol Mészáros Márta múzeumigazgató a zsolnai majolikával gazdagon díszített városháza történetével fogadta a vendégeket. A több nyelven tartott idegenvezetés a Kiskun Múzeumban folytatódott, ahol a helytörténeti és képzőművészeti tárlatok mellett megtekinthették az egyedülálló „betyáros” börtönmúzeumot és a város másik jelképét, a szélmalmot.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15225
A helyi kaszkadőrcsapat felülmúlta eddigi rekordját, és nyolc (!) emberrel a nyeregben is sikeresen felvette kétkerékre a fogatot

Első a család!

Az oldalkocsisok családszerető népek, így a Kiskunfélegyházán már hagyománnyá vált gyermekmotoroztatás a rendezvény minden napját ünneppé tette a legifjabb generáció számára. A találkozó nyitókoncertjeként az ALMA zenekar csapott a húrok közé, a közel ezerfős közönság legnagyobb örömére, de akadt itt a hétvégén kutyás ügyességi bemutató és spontán színpadfoglalás is, mégpedig hangszersimogatóval megfűszerezve. A gyerkőcök már nem csak utasként vették birtokba a találkozót, hanem maguk vezethették az oldalkocsis minisegédmotorokat, de akadt működőképes oldalkocsis katonai Zündapp replika is gyermekméretben.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15229
Több mint négyszázan voltak jelen a kiskunfélegyházi felvonuláson
A 2017-es Nemzetközi Oldalkocsis Találkozó tematikáját a katonai motorok köré építették fel, ennek apropója, hogy Magyarországon a használatban lévő oldalkocsis járművek jelentős része a hadseregben szolgáló jármű volt. A közel ötszáz négyzetméteres kiállítósátrakban helyet kapott a Magyar Military Motor Múzeum gyűjteménye, a szovjet hagyományőrzők különleges harci oldalkocsisai és a német hagyományőrzők háromkerekű „műszerei”. Értékes katonai Zündappok, BMW-k, Uralok, M72-esek, Izsek és MZ-k sorakoztak a korabeli hadászati díszítőelemekkel gazdagon ellátott tárlatokon.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15237
Kit érdekel a méret? A magyar találkozón immáron második alkalommal tette tiszteletét az a hetvenéves, isztambuli öregúr, aki Lambretta robogójával tette meg a hatalmas távolságot
Természetesen a civil oldalkocsisok is megkapták a magukét a szakmázásból. Az egész hétvégén át zajló műhelybeszélgetések mellett érdekes ízelítőt hallhattunk a tőlünk nyugatra tomboló oldalkocsi-építési trendekből. A német Motek oldalkocsi-építő cég előadásán túl bemutatkozott egy osztrák világjáró HD V-Rod fogat is - versenyautóba illő futómű-megoldásokkal -, és egy vadonatúj, brutális méretű és káprázatos technikai bravúrokkal elkészített, oldalkocsis Moto Guzzi California Belgiumból. A kiállítás szerves részét képezték még Tímár Csaba oldalkocsi-építő gyönyörű Steib, Stoye, HD, Sokol és Szentesi oldalkocsi-replikái, de Illés Csaba, a dönthető oldalkocsis motorok hazai mestere sem hiányozhatott a találkozóról gyönyörű alkotásaival.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15242
Kicsi a rakás?
Kiskunfélegyháza immáron negyedik éve az oldalkocsizás fellegvára, ezért nem meglepő, hogy a hazai veteránklubok számos képviselője visszatérő vendég a találkozón. Ez is hozzájárult, hogy kialakult itt egy igazán remek, összetartó, baráti közösség, melynek tagjai évről-évre „az oldalkocsison” jönnek össze újra és újra. Jó néhány magyar motorosklub is jelen van a Parkerdőben ilyenkor, míg a külföldiek közül idén a belga Moto Guzzi klub, a litván Road Bears és Iron X klubok, az orosz Black Knifes valamint L.A.M.A. és a Latin Amerikai Motorosok Szövetsége is képviseltette magát két fővel, mégpedig egyenesen Miamiból! A klubtagok a haverkodáson túl aktívan kivették a részüket a nemzetközi csapatjátékokból, amit idén a litván „Úti Medvék” klub tagjai nyertek, kimagaslóan teljesítve a vicces ügyességi játékokat. Zárójelben hozzátesszük, hogy közel kétméteres átlagmagasságuk és elképesztő kondíciójuk láttán nem is volt kétséges, hogy ők az összecsapások legfőbb esélyesei...
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15258
Lánykérés a IV. Oldalkocsis Találkozón
Kiskunfélegyházán nagy hagyománya van a zenei rendezvényeknek, így a helyi tehetségek mellett fellépő, első osztályú tribute zenekarok nemcsak a motorosok, hanem a helyiek tetszését is elnyerték. Az Alma együttesen túl megfordult a színpadon a Kiss Forever Band és a Hungarian Blues Brothers Show is, ámulatba ejtő jelmezeikkel és pirotechnikai show-jukkal felejthetetlen élményt nyújtottak az egybegyűlteknek.

Rekorderek háromkeréken

A találkozó legidősebb, háromkeréken érkezett vendégének járó serleget Koncz Pista bácsi kapta, aki 81 évesen, saját oldalkocsis Pannoniájával látogatta meg a rendezvényt, egyenesen Kunszentmiklósról, immáron második alkalommal. Az 1936-ban született Pista bácsinak még a sors is kedvezett, ugyanis a motorszépségversenyen a 36-os számot kapta, csak hogy biztosak legyünk benne: véletlenek márpedig nem léteznek. A legidősebb, „lábon” érkezett motor díját egy dán gyártmányú, 1939-es oldalkocsis Nimbus kapta. A 78 éves matuzsálemet német gazdája egészen Hannoverből hajtotta a magyar pusztáig, a csaknem 1400 kilométert öt nap alatt nyomta le vele. Nem kevésbé volt érdekes az Isztambulból, veterán Lambretta robogójával érkező 70 éves (!) motoros, aki már másodszorra látogatta meg a találkozót.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15286
Közel nyolcvanéves gépek is megjelentek az összejövetelen, nem egy közülük saját lábán tette meg az oda-vissza 2-3000 kilométeres távot
A legmesszebbről érkezett motorosok díját három orosz vendég nyerte el, ők egy oldalkocsis Honda VTX1800-zal és egy BMW GS-el egészen Jekatyerinburgból, az Ural Hegységen túlról, 3800 kilométerről érkeztek Kiskunfélegyházára. Náluk is messzebbről zarándokolt ide a két barátságos, amerikai vendég, a L.A.M.A Miami chapter tagjai, de ők repülőgéppel jöttek Magyarországra, ezért nem indulhattak a legek versenyén. A legszebb oldalkocsis motornak járó díjat a közönségszavazatok alapján a tavalyi győztes, a gyönyörű biatorbágyi Ural Sportsman gazdája vihette haza 2017-ben is.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15288
Helykínálat? Csillagos ötös...
A találkozó legkülönlegesebb, nem oldalkocsis járműje egy gyönyörűen restaurált BMW Isetta miniautó volt, de sok látogatót vonzottak a Szalamandra Vízimentő Alapítvány lánctalpas, kétéltű járművei is. Idén nem volt hiány romantikus percekből sem, ugyanis két leánykérésnek és egy gyönyörű oldalkocsis esküvőnek is tanúja lehetett szombaton a találkozó népes sereglete. Nemhiába, az oldalkocsizás családi műfaj, így adja magát az ötlet, hogy a háromszemélyes gépek randevúján kössék össze életüket a fiatalok.
oldalkocsis-motoros-talalkozo-kiskunfelegyhaza-2017-15289
A magyar készítésű, dönthető oldalkocsis fogat, melyet már a legnagyobb európai szaklapokban is láthattunk. A nyeregben Illés Csaba, építő és tulajdonos
A kiskunfélegyházi Izs-Team, az egyetlen magyar oldtimer oldalkocsiskaszkadőr-csapat megdöntötte saját rekordját a szombati bemutatón, és nyolc (!) emberrel emelte a levegőbe az oldalkocsis fogat hajóját. Ezután a felvonuláson több mint száz oldalkocsis motor és 300 szóló gép vett részt, igazi fiesztával megkoronázva az idei eseményt. A hagyomány folytatódik, a szervezők már most úgy nyilatkoztak, hogy jövőre biztosan megrendezik az V. Nemzetközi Oldalkocsis Találkozót, amelyre rengeteg újdonsággal és hatalmas meglepetésekkel készülnek, hogy túlszárnyalják eddigi rendezvényeiket is.