Nemrég jelent meg a Kormanyhivatal.hu-n a hivatalos közlemény arról, hogy megszűnt a hagyományos bejelentkezés a főként taxik és külföldről használtan behozott autók, motorok vizsgálatára szakosodott, budapesti vizsgabázisokon. Augusztus 24-től kizárólag elektronikus úton, egységes űrlap kitöltésével és beküldésével lehet időpontot foglalni járművek műszaki vizsgáztatására a Mozaik és Vas Gereben utcai vizsgaállomásokra.

Változik a műszaki vizsga rendje

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy immáron nem tud odatelefonálni az ember, hogy mikor és hol/kinél szeretne műszakiztatni, hogy ezzel is elejét vegyék a visszaéléseknek. Ehelyett az itt elérhető űrlapot kell kitölteni a jelentkezőknek, majd ez alapján az igények beérkezésének sorrendjében kapják meg az autók és motorok a legközelebbi szabad időpontot. Így tehát azt sem tudja előre a tulajdonos, hogy melyik nap lesz a műszaki, sőt azt sem, hogy melyik helyszínen fogadják majd.
online-bejelentkezes-a-mozaik-utcai-muszakira-26621
Ha valaki elfelejti magával vinni az egyik okmányt, az gyakorlatilag elbukja az időpontot, azaz kezdheti elölről az időpontkérést
Kiemelték, hogy csak hiánytalan „paksamétával” tudják fogadni az autósokat, motorosokat, ezért még időpontfoglalás előtt érdemes ránézni, hogy minden papír megvan-e. Szükség lesz a jármű eredeti okmányaira, külföldi járműokmányok hiteles, eredeti fordítására a speciális jogosultságok érvényesítéséhez, a jármű feletti rendelkezést igazoló eredeti okiratokra (meghatalmazást is ideértve), no meg a jármű használati jellegétől, kialakításától függő egyéb, jogszabályban előírt eredeti dokumentumokra. Természetesen ez csak a fenti autókra, motorokra érvényes (taxik, importált két- és négykerekűek stb.), vagyis a magyar rendszámú motorkerékpárok műszakiztatása továbbra is a megszokott mederben zajlik. Mi több, akinek a tavaszi veszélyhelyzet ideje alatt járt le a vizsgája, az ráér decemberig elvinni műszakira – ennyi türelmi időt kapnak a tulajdonosok.