· 2019. április 8. 8

Itt a Lazareth repülő motorja

Égi tünemény

Ugyan első hallásra őrültségnek hangzik a repülő motorkerékpár ötlete, de műszaki szempontból mindenképpen érdekes egy olyan gép, amely képes felemelkedni a levegőbe, ugyanakkor közúton is haladhat. A Lazareth legújabb agymenése nem a jövőt mutatja meg, inkább a fantasztikus mérnöki munka dicsérete.
Nem aprózza el Ludovic Lazareth francia konstruktőr, legutóbbi gépét, az LM 847-est például egy V8-as Maserati motorral rakta össze. A 470 lovas négykerekű szörny ráadásul rendszámot is kapott, bár mi inkább csak zárt pályára engednénk.

Itt a Lazareth repülő motorja

De ez még semmi, nézzük csak meg a most tavasszal bemutatott újdonságot! Az LMV 496 a 847-es alapjait örökölte, de nemcsak aszfalton gurulhat, hanem a levegőbe is emelkedhet. Hogy ez megvalósulhasson, a négy kerékbe egy-egy JetCat turbinát építettek be. Maga a váz szén-kevlár kompozitból épült, és a Maserati motor helyére tették be a turbinák etetéséhez szükséges kerozintartályát.
{{articleGallery[21561].caption}}
Közúton elektromotor viszi az LMV 496-ot, ám ha a pilóta megunta a motorozást, csak félreáll, egy kapcsoló segítségével kinyitja oldalra a négy kereket, és már kezdődhet is a repülés.
{{articleGallery[21562].caption}}
Az összteljesítmény 1300 lóerő, a négy turbina 2800 N tolóerővel emeli magasba a testes szerkezetet.

Természetesen a Lazareth levegőbe emelkedését is megörökítették, a videón jól látszik, hogy tartós repülésre még nem vállalkoztak, de már ez a mutatvány is szenzációs. A Lazareth hivatalos oldala szerint az ötpéldányosra tervezett sorozat négy tagja még gazdára vár. A közúti használatot már engedélyezték a különc gépnek, de hogy repülhet-e valaha legálisan, azt egyelőre nem közölte a cég.