· 2017. január 11. 63

Tényleg rendszám kerül a robogókra?

Szorul a hurok

A kismotorok azonosítása olyan téma, amit régóta rebesgetnek, eddig mégsem tett senki konkrét lépéseket. Most azonban úgy tűnik, valóban elszánják magukat a döntéshozók, és módosítják a jogszabályt, hogy könnyebb és olcsóbb legyen a rendszámozás.
A Nemzetgazdasági Minisztérium Világgazdaságnak adott friss tájékoztatása szerint változás várható a segédmotor-kerékpárok üzemeltetésében, hiszen azok jelenleg hatósági jelzés nélkül vehetnek részt a forgalomban, ám közlekedésbiztonsági okokból indokoltnak tartják a mielőbbi azonosításukat. Becslések szerint közel hatszázezer kétkerekű érintett a kérdésben, de bonyolítja a helyzetet, hogy ezek jelentős része tíz évnél idősebb jármű, így az uniós szabályozás értelmében - környezetvédelmi jellemzőik alapján - forgalomba se lehetne helyezni őket, ezért szükséges most a hazai jogszabályok módosítása.
{{articleGallery[11725].caption}}
Ráadásul a plakett beszerzéséhez kapcsolódó papírmunka és az esetleges szerkezeti átalakítás aránytalanul magas költséget róna a tulajdonosra, így a bevezetéshez – ahogy fogalmaztak – az eddigiektől eltérő, költségkímélő eljárást vezetnek be.