· 2019. április 30. 22

Magyar kézben marad a Simson-gyűjtemény

Egy kazalnyi Szimó gombokért

Nem mindennapi hirdetés bukkant fel a Facebookon: egy gyűjtő 32 Simsont kínált egyben eladásra, mégpedig mindössze 26 ezer forintos (!) darabáron, de kemény feltételekhez kötötte az üzletet.
„A 82 éves tulajdonos azt szeretné, ha ez a gyűjtemény egyben maradna, és jó példával szolgálna gyermekeinknek, unokáinknak, hogy mit jelentett egy mai 40-50 évesnek a Simson. Ezért ennyi a darabár, mert a tulajdonszerzésnek vannak kitételei is. Megvétel után nem rakhatod fel a mobile.de-re, nem cincálhatod szét, gondoskodnod kell - ellenőrizhetően - a motorok karbantartásáról, elhelyezéséről, járatásáról, azaz jó gazda módjára kell ezt a gyűjteményt megőrizni és ápolni.
{{articleGallery[21793].caption}}
A félreértések elkerülése végett: ez nem licit, nem az „aki többet ad érte” játék, itt a gyűjtemény megőrzésének, túlélésének van prioritása, nem a pénznek, ezért is kér a tulajdonos csupán 850 000 forintot a 32 gépért. A lényeg, hogy csak hazai gyűjtőknek eladó, vagyis soha nem értékesíthető külföldre, amiről a vásárlónak közjegyző előtt kell nyilatkoznia” - áll a ma felbukkant Facebook-hirdetésben. Érthető a jelenlegi gazda óvatossága, hiszen a német piacon nem ritkák az átszámítva egy-másfél millió forint körül kínált Schwalbék, és a Szimók is messze drágábban kelletik magukat, mint itthon - számtalan S51B-t látni ezer euró felett.
Ilyen árak mellett természetesen nem kellett sokáig várni a vevőre: a szinte ajándékba adott flotta gyorsan gazdára talált, így továbbra is hazánkban marad a 32 példányból álló Simson-gyűjtemény.