· 2021. február 11. 7

Superbike-vb-t rendezhet Magyarország

Nem csak MotoGP...

A Magyar Közlönyben hozták nyilvánosságra, hogy a tervek szerint MotoGP- és Superbike-futamok is lesznek a hajdúnánási pályán. Tíz évre szóló megállapodás születhet a Dorna és Magyarország között.
Számítottunk rá, hogy nem csak egy világverseny, azaz a MotoGP résztvevői látogatnak el hazánkba, csupán az volt kérdéses, hogy melyik sorozat és hány versenyre szerződik a most épülő pályával.

Ismét Superbike-vb-t rendezhet Magyarország

A tervek szerint 2023-tól tíz éven keresztül, azaz 2032-ig rendez Superbike-futamokat hazánk, bár az még nem tisztázott, hogy a szezon melyik részében zajlana a Magyar Nagydíj, illetve hogy új helyszínként csatlakozik-e a világbajnoksághoz, vagy valamelyik jelenlegi pályát váltja a naptárban. A rendezési jog 900 ezer euró – bár a sajtóban 40-50 milliárdos összegekről írnak a Superbike kapcsán –, de aki a valós számokra kíváncsi, csak lapozza fel a Magyar Közlönyt, ahol feketén-fehéren ott áll: „a Kelet-Magyarországi Versenypálya Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Társaság) a DORNA WSBK ORGANIZATION SRL-lel – mint a Superbike versenysorozat megrendezésével kapcsolatos kizárólagos jogok tulajdonosával – a Superbike hazai megrendezésére vonatkozó megállapodást írjon alá 10 éves, legkorábban 2023-tól kezdődő időtartamra.
superbike-vb-lesz-magyarorszagon-28988
2023-tól lehetnek Superbike-futamok Magyarországon
A Superbike hazai megrendezésére vonatkozó megállapodás szerinti díj nettó összege 2023-ban legfeljebb 900 000 euró, az azt követő években pedig az előző éves jogdíj összegének legfeljebb három százalékkal növelt összege.” Azaz szó sincs arról, hogy 44 milliárd forintot költenének Superbike-ra, mint ahogy számos helyen megjelent. Akkor mégis honnan a szám? Nos, elég lejjebb lapozni a közlönyben...
Legfeljebb 44 milliárd forintot költhet az állam tíz év alatt „autó-motorsport támogatására”, beleértve a MotoGP- és Superbike-futamok rendezését is
Gyorsan kiderül, hogy arról is határoztak, legfeljebb mennyit fordíthat Magyarország tíz év alatt összesen „autó-motorsport támogatására”. Itt pedig feltűnnek a Superbike-vb kapcsán elhangzott számok: 2023-ban legfeljebb 9,9 millió eurót szánnak ilyen célra, amiből 9 millió euró a MotoGP, és 900 ezer az SBK rendezési jogának díja. Ez önmagában hatalmas összegnek tűnhet, de összehasonlításképp érdemes megnézni, hogy a Formula-1-es hétvége hozzávetőleg 40 millió dollárba kerül évente, vagyis négyszer annyiba, mint a két motoros világbajnoki futam együttvéve.