Mindössze négy futammal a szezon vége előtt gyakorlatilag teljesen nyílt a Superbike-világbajnokság, ketten, sőt matematikailag még hárman küzdenek a trófeáért. Persze a harmadik helyen álló, 60 pontos lemaradást begyűjtő Redding esélye inkább csak elméleti, és a két nagyágyú, Razgatlioglu (399 pont) és Rea (398 pont) küzdenek az elsőségért.

superbike-vb-rea-es-razgatlioglu
Jonathan Rea

Mi sem mutatja jobban a hangulatot, mint a legutóbbi óvás, amikor maga Rea jelezte a csapatnak, hogy Razgatlioglu az utolsó körben túlcsúszott a rázókövön, és bár a manőver miatt pont Rea került előnybe, s előzte meg a törököt, végül elvették a yamahás győzelmét.

superbike-vb-rea-es-razgatlioglu
Toprak Razgatlioglu 

Mivel idén már 2 x 25, illetve plusz 12 pontot lehet szerezni hétvégenként, még semmi nem dőlt el, bár az utóbbi versenyeket elnézve valószínűleg csak a novemberi zárófutamon dől el a bajnoki cím sorsa. Jó messzire kell visszatekinteni, hogy ilyen szoros és izgalmas szezonra bukkanjunk a Superbike-ban, elvégre Rea korábban 180-190 pontos (!) előnnyel lett bajnok, például 2018-ban, amikor 545/356-ra „nyomta le” Daviest. A Rea-éra előtti években láthattunk jelenlegihez hasonló csatákat: például 2014-ben csupán 6 ponttal győzött Guintoli a második helyezett Sykes előtt.

superbike-vb-rea-es-razgatlioglu
Mindössze egy pont a különbség a két pilóta között, holott már túlvagyunk kilenc futamon

Nem is kell sokat várnunk a további izgalmakra, hiszen hétvégén Spanyolországban csap össze a két bajnokesélyes, majd a portugál, argentin és indonéz hétvégével zárul az idei bajnokság.