· Képek: Kőházy Tamás · 2020. július 28. 2

Elkezdődött a Supermoto Magyar Kupa és a CEM Cup

Ha szupermotó, akkor Visonta!

Végre itthon is elkezdődtek a 2020-as bajnokságok, élen a múlt hétvégén zajlott rendezvénnyel, melynek a Black Star Speedway Visonta adott otthont. Beszámoló és galéria a helyszínről.
Miként beszámoltunk róla nemrég, háromfordulós sorozat indult Supermoto Magyar Kupa és a CEM Cup néven. Mivel mindkettő nyílt sorozat, a szomszédos országok motorosai is kaptak az alkalmon, így a legkisebbek között szép számmal megjelentek osztrák és szlovák nevezők is.
{{articleGallery[26202].caption}}

Felpezsdült az élet Visontán

Az időjárás nem kedvezett a motorosoknak, de ez nem zavarta az utánpótlásversenyekre odasereglő csöppségeket és a felnőtt mezőnyt sem, akik hősiesen edzettek, versenyeztek a zord idő dacára is. Esős gyakorlással kezdte meg mindegyik géposztály a napot, majd napközben a folyamatosan száradó pálya nehezítette a versenyzők dolgát, mi több: az utolsó két futamra ismét fel lehetett szerelni a vizes pályára való gumikat, persze csak annak, akinek volt ilyenje...
{{articleGallery[26206].caption}}
Nem unatkoztak a nézők, remek versenyeket láthattak, ám ha muszáj kiemelni valamit, akkor az a legfiatalabbak összecsapása és a látványos Supermoto Magyar Kupa – elképesztő küzdelmet hozott mindkét kategória küzdelme.
{{articleGallery[26210].caption}}
Supermotóban Ónodi Dániel, Hartmann Ferenc, Ádám Mihály és Surányi Balázs okozták a legizgalmasabb perceket. Három futamot rendeztek géposztályukban, és mindháromszor az időmérőn elért eredmények alapján álltak fel a rajtrácsra a srácok. Azonban a nézők nagy örömére kicsit sem volt papírforma a befutó, sőt a három futamból egyszer sem sikerült ugyanabban a sorrendben végezniük.
{{articleGallery[26214].caption}}
Nagy csatákat vívtak, szép előzésekkel, ami igazán látványossá tette az összecsapásokat. A három futam összesítésében azonban Ádám Mihály jött ki győztesen, második Ónodi Dániel, harmadik Surányi Balázs és a dobogóról leszorulva negyedikként Hartmann Ferenc fejezte be a nyitóhétvégét.

Nem ijedtek meg az árnyékuktól

A legkisebbek a PW-Motard 50 kategóriában olyat motoroztak a csöppségek, hogy arra nehéz szavakat találni. Két futamukból az elsőt sikerült száraz körülmények között teljesíteniük, míg a másodikon éppen a pályára gurulásuk pillanatában kezdett el esni az eső.
{{articleGallery[26212].caption}}
Harmincperces technikai szünetet követően esős körülményekre felkészülve vágtak neki a 10 perc + 2 körös távnak, amit nagyban nehezített, hogy a 15 fős mezőnyből néhány gyermeknek volt csak vizes pályára alkalmas esőgumija, ám a többiek közül is sokan becsülettel végig csinálták a versenyt. Több kislegény és -leány élete első versenyét futotta, így külön dicséret illeti őket, hogy – átvitt értelemben és szó szerint is – rögtön mélyvízben tették próbára tudásukat.
{{articleGallery[26211].caption}}
A versenyeken a tempót diktáló Mohai Márk és Kalmár Zalán okoztak izgalmas perceket, míg mögöttük Végh Lucián, Lukács Tamás és Halmos Klaudia harcoltak a dobogós helyért. A két futam összesített végeredményében Mohai lett a győztes, Kalmár a második és Lucián állhatott a dobogó harmadik fokára a második versenyben elért jobb helyezése miatt, hiszen Lukács Tamással azonos pontszámot gyűjtött.
{{articleGallery[26213].caption}}
Klaudia és Milán csupán egy pont különbséggel az ötödik és hatodik helyen végzett, míg a további Chrobák-fiatalok, nevezetesen Havasi Balázs, Veres András és Lukács Lilianna a nyolcadik, kilencedik és tizenkettedik helyen zárták a hétvégét.
{{articleGallery[26209].caption}}
A Chrobák Mostorsport Egyesületnek még egy hölgy tagja, Kolarovszki Adél lépett pályára a Supermotard 140 kategóriában. A pénteki edzésnapon kifejezetten jó időket futott, szombatra azonban a zord időjárástól visszariadt a mezőny nagyja, így pechjére egyedül maradt a géposztályban, a többiek pedig visszavonulót fújtak a pályára zúdult eső miatt.
{{articleGallery[26205].caption}}
Adél ennek dacára hősiesen végigcsinálta a futamokat, kategóriájánál erősebb motorokkal is jót versenyzett, és mivel más nem állt ki ellene a vizes aszfalton, az eredményhirdetésen ellenfél nélkül állhatott fel a dobogó tetejére – derült ki a ChronoMoto eredménylistájából.
{{articleGallery[26208].caption}}
„Chrobák János: Nagyon büszke vagyok a gyerekeimre. A PW kategóriában Zalán kicsivel maradt le a dobogó tetejéről, Tomi ügyesen versenyzett ám lélekben ő már a nagyobb motorjával edzeget. Klaudia, Milán, Balázs, Andris és Lilianna pedig életük első versenyét futották, amihez nem éppen a legalkalmasabb időt kapták.
{{articleGallery[26207].caption}}
Becsülettel és nagyon ügyesen végig csinálták a hétvégét a vizes pálya ellenére. Adél pedig sajnos ellenfél nélkül maradt, mert vetélytársai visszariadtak az esőtől, de ettől függetlenül ügyesen és jót motorozott.”
{{articleGallery[26203].caption}}
Következő állomás két hét múlva Szlovákiában lesz, ahol a sorozatból csak a PW géposztály tagjai indulnak, de más kategóriában is jelen lesz az egyesület. A Supermoto Kupa pedig a rövid „nyári szünet” után szeptember 4-én folytatódik a Kakucs Ringen.