A korosabb, egyszerűbb felépítésű motorokon nem éppen ördöngösség az olajcsere, megfelelő szerszámokkal és minimális felkészültséggel szinte bárki el tudja végezni a garázsban. Igen ám, de a fáradtolaj kezelése már bonyolultabb feladat, hiszen a szemétbe vagy csatornába kerülve többmillió (!) liter vizet tehet tönkre a veszélyes hulladék.

Hol adhatod le a fáradtolajat?

Szerencsére a sütőolaj és a használt motorolaj feldolgozása nagy üzlet, ezért számtalan helyen ingyenesen átveszik – lakossági mennyiségben – a konyhában és a garázsban felhalmozódott fáradtolajat. Csak az OMV kúthálózatán belül negyven ponton működnek olyan konténerek, ahová PET-palackban, lezárva bedobhatóak a sütőolajat, zsírt stb. tartalmazó flakonok, melyek begyűjtéséről és kezeléséről a H-Bio Kft. gondoskodik. A feldolgozott, használt olajból üzemanyag (biodízel) készül, így lesz érték a veszélyes hulladékból. Hogy pontosan hol találhatóak a konténerek, arról az OMV honlapján olvashatsz bővebben.

suto-es-motorolaj-leadasa-a-benzinkutakon
Fontos, hogy az olaj mellett a szennyezett alkatrészek, segédanyagok (pl. szűrők, papírtörlők stb.) se kerüljenek a kommunális hulladék közé

Emellett a sütő- és a motorolajat egyaránt leadhatjátok a MOL-kutakon. Itt is zárt műanyag palackban várják a lakossági eredetű kenőanyagokat, mégpedig legfeljebb fejenként tízliteres mennyiségben. Fontos különbség, hogy a MOL-nál a személyzet veszi át az olajjal teli palackokat, melyeket arra használnak fel, hogy bitument gyártsanak belőle.

suto-es-motorolaj-leadasa-a-benzinkutakon
Miért fontos a fáradtolaj megfelelő kezelése? Nos, egyrészt így érték lesz a szemétből, másrészt egy liter kenőanyag egymillió liter vizet szennyezhet be, ha egyszerűen kiöntik, tehát közös érdekünk, hogy megfelelő helyre kerüljön

Ha nem vagy biztos benne, hogy hol van a közeledben ilyen átvevőpont, csak látogass el az olajtársaság honlapjára, ahol minden részletet leírnak az átvétel módjáról, illetve segítenek megtalálni a hozzád legközelebbi töltőállomást is.