· 2019. október 10. 26

Változik a KRESZ az apró járgányok miatt

Szabályoznák a rollerhasználatot

Világszerte elárasztották a városok utcáit a bérrollerek és a különféle egyéb, a megszokott kategóriákba besorolhatatlan, guruló alkalmatosságok. Néhány országban már igazodnak hozzájuk a közlekedési szabályok, és hamarosan nálunk is változik helyzet.
Sokan talán nem is tudják, hogy jelenleg a rolleresek gyalogosnak minősülnek, emiatt a nagyobb városok - elsősorban Budapest - járdáin nem ritkán alakul ki káosz, hiszen semmi és senki nem kötelezi a gyorsan suhanó gépekkel igyekvőket, hogy az úton vagy a bringasávban haladjanak.

Változik a KRESZ az apró járgányok miatt

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos néhány napja azt nyilatkozta az InfóRádiónak, hogy változtatni szeretnének az ex lex állapoton. A politikus azt mondta, terveik szerint az e-rollerek és a hozzájuk hasonló járgányok a továbbiakban járdán nem, csak bicikliutakon mehetnének. Igaz, még ott is veszélyes helyzeteket teremthetnek, mivel a gyors mozgású apróságok nemigen férnének el azokon a helyeken, ahol keskeny a bringáknak kijelölt aszfaltcsík. A részletekről egyelőre nem árult el semmit Révész, ugyanakkor arról is beszélt, hogy olyan szabályozás bevezetésére készülnek, mely megtiltja a bringaúton közlekedőknek, hogy füldugóval zenét hallgassanak menet közben.
{{articleGallery[23446].caption}}
Várhatóan hónapok múlva születhetnek csak meg az új jogszabályok, így tavaszra lehet rendezett a rollerek helyzete. Egyébként Budapest belvárosában, továbbá a Várban önkormányzati rendelettel már korábban kitiltották az e-rollereket és Segwayeket a járdákról, éppen az ott kialakult, tarthatatlan helyzet miatt.