A határról akár két óra alatt elérhető a Szepesség, így a célpont ideális egynapos gurulásokhoz, akár késő délelőtt is kiötölhetjük, hogy a három hegység – Tátra, Pieninek és Szepes-Gömöri-érchegység – tövében fogjuk eltölteni a napot. Ha teheted, Ózd felett lépd át a határt, majd Tornalja és Dobsina érintésével haladj északnak. A sziklák között tekergő kacskaringós út májustól már rendszerint hó- és zúzalékmentes, és egészen az októberi hidegek beköszöntéig bátran ajánlható. A 67-es útról Poprád felé kell jobbra fordulnod, majd a helyi motorosok kedvelt hágója után lesni a Hrabusice (Káposztafalva), illetve a Szlovák Paradicsom (Slovensky Raj) jelölést, mely kissé eldugva, a jobb szélen jelzi, hogy pár kilométer múlva megérkezel a kiszemelt célponthoz.

szlovak paradicsom
"Égig érő fák" a Káposztafalváról induló ösvény felső pontján
Ha nem egy napra, inkább egy hosszú hétvégére indulnál, máris akad jó néhány megálló, amit érdemes útba ejteni a fenti szakaszon. Elsőként Betlér, ahol az egyik legszebb állapotú kastélyt csodálhatod meg, de ott van még Dobsina, a híres jégbarlanggal és a víztározóval - ezek ideális pihenőhelyek az utazók számára. A Poprádi kereszteződésen kicsit túlfutva Telgárt felé tehetsz egy kitérőt, ahol a jó minőségű aszfalt mellett lenyűgöző vasúti viaduktok is várnak – a fémkerekűek rajongóinak kihagyhatatlan célpont… No de ne veszítsük szem elől a végcélt, irány a Szepesség! Szerencsés esetben három-négy nap is rendelkezésre áll a túrára - ahogy a soron következő hétvégén is -, ami alatt elég jól bejárható a környék, csupán egy bibi akad, hogy nem motorral!
szlovak paradicsom
A képzelt vagy valós tériszony leküzdésére is remek lehetőség egy ilyen gyalogtúra - nem akadt még olyan, aki visszafordult volna...
Bizony ezen a túrán a bakancsot is be kell préselni a hátizsákba, mert aki nem vág neki legalább egy rövid erdei ösvénynek, az vakon száguld át ezen a csodás környéken. Elő hát a magasszárút, és ne legyünk restek bevenni magunkat az erdőbe! A Káposztafalváról induló turistautak többsége egy délután alatt letudható, bár a kezdő természetjárók azért egy-két órát adjanak hozzá a táblákon előre jelzett szintidőkhöz. Indulj bármerre is, egyenesen előre, fel a végtelen létrákon, vagy keletnek, a Hernád-áttörés ferratáin, az élmény felejthetetlen lesz. Szalamandrák, mókusok, kisebb vadak bármikor szegélyezhetik az utad – erre főként a leginkább vadregényes, nyugati ösvényen van esély -, de nem kell, hogy szafarivá váljon a kirándulás, az erdő valószínűtlen csendje és a természet nyugodt ereje is valódi kikapcsolódást nyújt a hétköznapok hajtása után.
szlovak paradicsom
Telgárt felé a jó minőségű aszfalt mellett lenyűgöző vasúti viaduktok is várnak – a fémkerekűek rajongóinak kihagyhatatlan célpont… (fotó: ordog86)
„Egész nap kutyagolni? Ennyi erővel autóval is mehetnék!” – merülhet fel a kérdés. Nyugi, nem véletlenül szerepel a motoros túraajánlók között a Szepesség, két gyalogosan eltöltött nap között hatalmasat csapathatsz a környéken, és azt is elmondom, merre érdemes indulni. Tovább a 67-esen Ólubló irányában kellemesen kanyargó aszfaltcsík vár, igaz, az első pár kilométeres számos sebességkorlátozó tábla – és a városokban néhány traffipax – szab gátat a száguldásnak. Késmárkot elhagyva azonban változik a kép, a folyó felett hol jobbról, hol balról kanyargó út élvezetes kilométerekkel vár, és a látvány sem utolsó – elég kapkodni a fejünket, melyikre is figyeljünk jobban.
szlovak paradicsom
Nincs biztosítókötél - és szükség sem efféle luxusra -, a túratársak akár ismeretlenül is kisegítenek, ha megtorpannál
Ólubló felett már Lengyelországban gyűjtheted tovább az élményeket, de nem érdemes sokáig északnak haladni, inkább a vegyes minőségű, de csodaszép Pienin Nemzeti Parkon keresztül fordulj vissza Poprád felé, innen szép időben az egész magas-Tátrát beláthatod, és az egész kanyar mindössze kétszáz kilométer lesz, amit a szerény utazósebesség és a sok-sok fényképezős, szájtátós pihenő mellett is simán abszolválhatsz egy nap alatt.
szlovak paradicsom
A folyó felett hol jobbról, hol balról kanyargó út élvezetes kilométerekkel vár, és a látvány sem utolsó – elég kapkodni a fejünket, melyikre is figyeljünk jobban...
Utolsó nap, hazafelé érdemes még egyet csavarni a sztorin, előbb felmenni a Csorba-tóhoz, ahol a nyári kánikulában is kellemes, húsz fok körüli hőmérséklet fogad, majd a hegyről leereszkedve Breznóbányát célba venni a 72-esen. Innen egyenesen tovább az 529-en, ami északi szomszédunk egyik legjobb szerpentinje, ráadásul egészen frankó aszfalttal. Innen három különböző módon, Salgótarján, Balassagyarmat vagy Hont érintésével érhetsz vissza magyar földre, lezárva a hosszú hétvége tartalmas gurulását.
Útvonalbejáró: felvidéki túra, Breznóbánya - Csorba - Csorba-tó

Kihagyhatatlan szakaszok:

- Dobsina - Poprád: 47 km - Csorba-tó - Breznóbánya: 66 km - Kriván - Breznóbánya: 46 km - Késmárk - Ólubló: 34 km

Költségek:

Üzemagyag: (egynapos, a határtól): kb.: 8000 Ft, négynapos: három nap motorozás, egy gyalogtúra: kb.: 18 000 ft Szállás: 7-12 EUR panziókban, a reggeli 3-4 EUR Hosszú hétvége belépőkkel, szállással, üzemanyaggal: kb.: 20 000 Ft/fő (két fő/motor esetén)