· 2020. február 3. 8

Szigorítják a rollerek parkolását Budapesten

Nem mindegy, hol parkol?

Várható volt, hogy a szanaszét dobált rollerek előbb-utóbb felkeltik a városvezetők figyelmét is. Íme, így döntöttek a honatyák.
A biztonságos közlekedés és a rendezett utcakép érdekében a február elsejétől, szombattól közterület-használati engedélyhez köti az elektromos rollerek parkoltatását Terézváros - közölte a VI. kerületi önkormányzat az MTI-vel. A döntés előzménye, hogy az elektromos rollerek gyakran hevernek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten vagy éppen házak bejárata előtt.

Nem környezetbarát, csak annak látszik...

A rollerezők a járdán kerülgetik a gyalogosokat - ami a Belügyminisztérium szerint szabálytalan - vagy saját magukat veszélyeztetik az úttesten, az autók között. Ebből is látszik, hogy mindkét közlekedési formára alkalmatlanok a lassú, gyakran csak egy fékkel felszerelt rollerek, nem véletlen hát, hogy sokan bírálják a használókat. Részmegoldásként az olyan szolgáltatók jöhetnek szóba (pl. Ogre), melyek bevallottan segédmotorként azonosítják a villanyrollereiket, sokkal egyértelműbb helyzetet teremtve.
{{articleGallery[24500].caption}}
A VI. kerületben a rendkívül szűk utcák miatt a biztonságos rollerezés feltételei nem adottak - áll a városvezetés indoklásában. Emellett azt is felvetették, hogy nem feltétlenül találó „környezetbarát” jelző, mivel nem az autókat, motorokat váltják ki vele, hanem gyaloglás vagy tömegközlekedés helyett pattannak rollerre. - Ráadásul az elektromos rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy semmivel nem kompenzálják az okozott károkat, nem adnak vissza semmit a kerületben élőknek - fogalmaztak a képviselők.