· Képek: Team HTS KTM · 2018. szeptember 4. 3

Szvoboda Bence betegen is remekelt

Az aranyat érő ezüst

Opatovban befejeződött a nemzetközi cseh motokrosszbajnokság idei szezonja. A sorozat egyedüli magyar résztvevője dobogós hellyel búcsúzott az évadtól.
Kilátástalan helyzetből mentette a menthetőt hazánk egyik legjobb motorversenyzője, Szvoboda Bence. A fiatal tehetség szezonja az április végén elszenvedett csuklótörésével megpecsételődött, így biztossá vált, hogy a 2017-ben elért MX2-es bajnoki címe után nem tudja behúzni az MX1-es győzelmet Csehországban. Két hónap kényszerpihenő után, elképesztő akaraterővel és szívós munkával végül behozta KTM-jét az akkor még elérhetetlennek tűnő második helyre. - Nehéz volt ez az év a magánéleti és a sportban elszenvedett kudarcok miatt, de erőt vettem magamon és a rehabilitációm után mindent kiadtam magamból. Megnyertem a dalecini és a petrovicei versenyeket, Stribróban csak azért szorultam a második helyre, mert kétszáz méterrel a cél előtt elestem. Kaplicében és Opatovban a harmadik helyen zártam. Azt hiszem, ez volt a maximum, amit kihozhattam az idei évből – értékelte az elmúlt időszakot a cseh MX1-es kategória újdonsült ezüstérmese.
{{articleGallery[19284].caption}}
A szezonzárón ezúttal esélye sem volt a győzelemre Szvobodának, tudniillik egy héttel korábban megfázott a szlovákiai versenyén, emiatt lázasan nyomta az ágyat Opatov előtt, az ágyban fekvéstől pedig legyengült a szervezete. Bár a rajtok jól sikerültek, és egy ideig vezette is a futamokat Opatovban, erővel nem bírta a 35 perces távokat, így a biztos célba érést szem előtt tartva megelégedett a harmadik helyezéssel két kiváló cseh versenyző, Filip Neugebauer és a bajnoki címet ezen a viadalon elhódító Martin Michek mögött. - Nagyon fárasztó volt ez a nap, az utolsó szuszt is kiadtam magamból. Ma ennyire futotta az erőmből, ezért nem vagyok csalódott. Most az ellenfeleim jobbak voltak, de akire figyelnem kellett, Vaclav Kovar mindkét futamban mögöttem végzett, így meg tudtam előzni őt a pontvadászatban, ami azért nagy szó, mert ő egy versennyel többet teljesített, mint én. - foglalta össze a szezon utolsó cseh összecsapását Bence. Bár a cseh egyéni sorozat lezárult, október közepéig még várnak versenyek Szvobodára: Németországban az ADAC MX Masters sorozaton, a hazai bajnokság futamain, valamint a környező országok bajnoki sorozataiban is láthatják még a szurkolói.

Cseh MX1-es bajnokság 6. forduló, Opatov:

1. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 47 pont (1. és 2.)
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 45 pont (3-1)
3. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 42 pont (2-3)
4. Petr Smitka (Csehország, Husqvarna) - 34 pont (4-5)
5. Jaromir Romancik (Csehország, KTM) - 29 pont (5-8)

A 6 fordulós bajnokság végeredménye:

1. Martin Michek - 277 pont
2. Szvoboda Bence - 229 pont
3. Vaclav Kovar - 212 pont
4. Tomasz Wysocki - 192 pont
5. Rudolf Weschta - 172 pont