· Képek: Team HTS KTM/Nagy Norbert · 2018. július 4. 3

Szvoboda Bence fantasztikus visszatérése

Szépen csillog az arany

Két hónap kényszerszünet után újra rajthoz állt hazánk motokrosszos ásza, és egészen a dobogó legfelső fokáig küzdötte magát, megszerezve első királykategóriás győzelmét Csehországban.
Szvoboda Bence április végi csuklótörése miatt két hónapot kihagyni kényszerült az idei szezonból. Úgy tűnik, a tehetséges versenyzőt ez nem zavarta meg, tudniillik hétvégén visszatért a cseh bajnokság mezőnyébe, s nem is akármilyen eredményt szállított - szenzációs motorozással behúzta a győzelmet Dalecinben! A 26 éves pilóta sokaknak meglepetést okozott ezzel az eredménnyel, még önmagának is.
- Nem is tudom, mit mondhatnék az elmúlt hónapok után. Nehéz volt ez az időszak, pechesen indult az idény, így nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok valójában az MX1-es motoron. A mai napon sikerült törlesztenem, nagyon jó érzés volt újra hallani a Himnuszt a dobogó tetején a sérülésem utáni első versenyen. Karrierem egyik legemlékezetesebb győzelme volt ez! - nyilatkozta elérzékenyülten Bence. Diadala jelzésértékű lehet a csehek verhetetlen menőjének, Martin Micheknek, hiszen a magyar fiú mindkét futamban simán maga mögé utasította a jelenlegi Európa-bajnokot. Szvoboda sikere azért is meglepő, mert ez az első éve a kategóriában, korábban a szerényebb teljesítményű motorokat tömörítő MX2-es géposztályban versenyzett, ahol ugyan tavaly bajnoki címet szerzett, de MX1-ben még nem számoltak vele komolyan az év kezdetén. Ezzel a győzelemmel viszont bizonyította, hogy a királykategóriában is a legjobbak között tarthatjuk számon.
{{articleGallery[18670].caption}}
Klasszisunk parádés győzelme mellett a hétvége másik magyarja, Jakob Kristóf is elégedett lehet a teljesítményével. A tizenöt éves srác 19. helyezésével két pontot szerzett a felnőttek MX2-es kategóriájában, ami szerényebb rutinja és technikai hátránya fényében igen nagyszerű eredmény. A cseh bajnokság mezőnye máris újabb helyszínre érkezik - a hétvégén már a negyedik fordulót rendezik a lengyel-cseh határnál fekvő Petrovicében.

Cseh bajnokság MX1, 3. forduló, Dalecin:

1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) - 50 pont
2. Martin Michek (Csehország, KTM) - 44 pont
3. Filip Neugebauer (Csehország, Kawasaki) - 38 pont
4. Marek Sukup (Csehország, KTM) - 35 pont
5. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) - 34 pont

A nyolc fordulós bajnokság állása három verseny után:

1. Martin Michek - 141 pont
2. Vaclav Kovar - 125 pont
3. Tomasz Wysocki - 101 pont
4. Marek Sukup - 100 pont
5. Szvoboda Bence - 90 pont