Nagy-Britanniában tipikus lopási, rablási módszer, hogy a tolvajok robogóról vadásznak az áldozatokra, így szerzik meg a táskákat, mobilokat, sőt néha a rabláshoz használt, új motorkerékpárokat is. A 21 éves Randy Kavungu és a 22 éves Darius James is úgy gondolta, hogy hamarosan gazdagok lesznek, de néhány héttel a „vállalkozás elindítása után” a rácsok mögött találták magukat:

telefonlopasert-negy-eves-borton
A könnyen kifosztható járókelők helyett most a cella falát nézegeti a páros...

Évekre rácsok mögé kerülnek a robogós mobiltelefon-tolvajok

Az volt a módszerük, hogy egy letakart rendszámú Piaggio Beverly 350-nel cirkáltak, és a nyeregben ülve megpróbálták kicsavarni az áldozatok kezéből a mobilt. Hatékonyságukra jellemző, hogy 40-50 nap alatt 72 telefont loptak el.

telefonlopasert-negy-eves-borton
Mivel a támadók egy kalapácsot is magukkal vittek, hogy megfélemlítsék az áldozatokat és a szemtanúkat, rablás és fegyverrel fenyegetés miatt kellett felelniük

– Nyomozásunk során több száz órányi térfigyelőkamera-felvételt vizsgáltuk meg, valamint összetett mobiltelefon-elemzéseket végeztünk, és örülünk, hogy sikerült elfognunk a párost, melynek tagjai már biztosan nem követnek el bűncselekményeket a következő években – nyilatkozták az egyenruhások az elfogás után.

telefonlopasert-negy-eves-borton
Jellemző a robogós-motoros támadás London és más brit nagyvárosok utcáin, így az ítélet valószínűleg azért ilyen súlyos, hogy elrettentő példa legyen a jövő bűnözőinek

– A bűnözők általában fürge robogókat lopnak el, hogy trükkös rablásokra használják azokat. Az utóbbi években nagyon gyakorivá vált ez a lopási forma, sőt tisztán látszott, hogy az elkövetők érinthetetlennek hitték magukat és arra számítottak, hogy a balesetveszély miatt majd nem üldözzük őket – tette hozzá Mark Cooper nyomozó a korábbi, hasonló bűncselekményekre utalva.