Aki esetleg nem tudná, mi az a TET, azaz leánykori nevén a Trans Euro Trail, annak gyorsan, röviden összefoglaljuk a lényeget.

tet-utvonal-2023
Bátran állíthatjuk, hogy ez a földrész legkomplexebb, legösszetettebb földúttérképe, mely segítségével akár teljes országokat átszelhetnek a quadosok, motorosok, miközben csak akkor érintenek aszfaltutat, ha nagyon muszáj

Köztudott, hogy az endurósok szerte Európában keresik az egybefüggő, szabályosan bejárható földutakat, ám ezek feltérképezése hatalmas munka. Ezért aztán összefogtak a terepmotorosok, és napjainkban már saját itinerjeik alapján fejlesztik, bővítik az immáron csaknem 40 ezer kilométer hosszú, több tucat országot érintő útvonalat, no meg az ehhez kapcsolódó térképgyűjteményt.

tet-utvonal-2023
Néha nem pont úgy „folytatódik” a földút, ahogy a régi térképeken szerepel... 

Új szakaszok a Trans Euro Trail hazai térképén

A hazai endurósoknak óriási szerepe van abban, hogy immáron Villánytól Kisvárdáig, Ceredtől Székesfehérvárig, vagy akár Körmendtől Szegedig bejárhatjuk Magyarországot, mégpedig úgy, hogy közben szinte végig csak földúton haladunk. A lelkiismeretes itinerkészítés azért is nagy segítség, mert így a kétkerekű vándorok könnyebben elkerülhetik a tiltott területeket, és a koordináták alapján magabiztosan szelhetik át az Alföldet vagy éppen a Dunántúlt.

A hazai TET Section2-nyomvonal frissítése: a problémás, sok gondot okozó szakaszokat kivették, újakkal helyettesítették, a videón pedig be is mutatják az új részeket

Oroszlánrésze volt a magyar szakaszok bejárásában és feltérképezésében Kiss Dénesnek, aki a TET „Hungarian linesmanje”, azaz olyan személy, akiből országonként csak egy van, és ő felel a feltérképezett úthálózatért, annak frissítéséért, hozzátéve, hogy magát a térképírást egy egész csapat végzi. Dénes elmondta, hogy

társaival már hosszú évek óta a szabályos terepmotorozásért küzdenek. Legyen szó a földutak feltérképezéséről vagy egyeztetésről a hatóságokkal, nemzeti parkok képviselőivel, boldogan szánják rá az időt, energiát. Céljuk, hogy a rendszámos motorokkal, jogosítvánnyal továbbra is szabadon közlekedhessünk Magyarország csaknem 128 ezer kilométer hosszú földúthálózatán.

Azt is kiemelte, hogy folyamatosan frissül a térkép, sőt éppen néhány napja küldte el a legfrissebb változatot a TET központjába, így hamarosan új, még részletesebb és jobban használható változatot találnak majd a motorosok a honlapon.

tet-utvonal-2023
Ilyen szokatlan táblákkal találkozhatsz, ha elég messze merészkedsz az aszfaltozott utaktól

Aki tehát elhagyná a műutat, de nem szeretne tilosban járni, csak keresse fel a TET honlapját, illetve a TET Facebook-csoportot, ahol hasznos tippeket és térképeket talál a legális terepezéshez.