Bármennyire is csábító, hogy minden évben újabb és újabb felvételekkel bővítsd a házi videótárat, ezt egy új szabályozás értelmében csak korlátozásokkal teheted meg egyes országok népszerű látványútjain. Az Osztrák Állami Közszolgálati Műsorszolgáltató beszámolójából az derül ki, hogy az autóban - vagyis a járműveken - talált bekapcsolt menetrögzítő eszközökért akár 10 000 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Sokba fájhat, ha a Grossglockneren is bekapcsoljuk a kamerát

A szomszédos Ausztria mellett Svájc, illetve Spanyolország útjain sem kapcsolhatod be a GoPro-t a rendelkezés értelmében. A fenti országokban különböző okokból, főként személyiségi jogokra hivatkozva számít tabunak a sisakkamera, és/vagy a felvételek utómunka nélküli közzététele. Ugyanakkor, miként azt cikkünk hozzászólásai között is olvashatjátok, a rendelet értelmezése nem éppen következetes, mert a tiroli hatóságok véleménye szerint a tiltás a használat módjától függ. Ha a kamerát egy érdekes útvonal felvételére, tehát nyaralási videó elkészítésére használod, az ellen nincs ellenvetése a rend őreinek, mivel nem folyamatos megfigyelésről van szó. Viszont figyelembe kell venni a személyiség jogokat, tehát, ha egy ilyen videót közzéteszünk, akkor a rendszámokat és a személyeket - akiket a beleegyezésük nélkül vettünk fel - felismerhetetlenné kell tenni. Más kérdés, hogy az egész napra bekapcsolt sisakkamera vagy az autók soha le nem álló menetrögzítője már folyamatos megfigyelésnek minősül-e, hiszen akkor a közzétételtől függetlenül szabályokba ütközhet.
tilos-a-sisakkamera-hasznalata-1538
A törvény adott, de az értelmezése másként fest az egyes hatóságok olvasatában. Ember legyen, aki kiigazodik ebben...
Ezek után kedves olvasók, rátok bízzuk, hogy a kusza háttér alapján használjátok-e a sisakkamerákat. Mindenesetre mi szóltunk, s addig is, míg legközelebb az Alpokba látogattok, érdemes megtanulni németül a „nem folyamatos megfigyelés", a „magáncélra" és a „húgomat Zsanettnak hívják" kifejezéseket, hátha segíthet vitás esetekben...