Egyre szélesebb a motorosok egymás közötti kommunikációját megteremtő eszközök tárháza, nem mindegy azonban, hogy milyen típust vesztek és azt hogyan használjátok.

Mindig jól jön a motoros sisakbeszélő

Túrakiegészítőkről szóló előző cikkünk középpontjában a csomagtároláshoz elengedhetetlen oldaldobozok és a topcase-ek álltak, ezek nélkül nem érdemes hosszabb távú kirándulásra indulni. Tegyük hozzá, hasonlóan fontos az is, hogy megteremtsük a kommunikáció lehetőségét a kirándulás résztvevői között, ehhez pedig speciális, kifejezetten motorosok részére kifejlesztett, úgynevezett sisakbeszélőre van szükség. A modern változatok Bluetooth-szal vagy másmilyen, többcsatornás, nyílt hálózat segítségével csatlakoznak egymáshoz, és arra is képesek, hogy egymástól akár 500-800 méterre guruló pilótákat is összekössenek. A profi kütyük jellemzője a hangvezérlés, a „kesztyűbarát” kialakítás, a legalább 7-8 órás beszélgetési idő és az, hogy pillanatok alatt üzembe helyezhetőek.

tippek-turazashoz-motoros-atbeszelok
Az RMC Motor törökbálinti áruházában kedvező áron felszerelik a sisakra az átbeszélőt, és elhelyezik a bélésen belül a mikrofont, valamint a hangszórókat

Aki egyszerű kivitelű és kedvező árú darabra vágyik, annak a Shad UC003 Intercom modellt ajánlja az RMC szakértője. A 28 ezer forintos, kedvezményes áron elérhető szerkentyű két felhasználót szolgálhat ki egyszerre, mi több szerszám nélkül beépíthető a sisakba. Jó pont jár a 60 órás készenléti, 7 órás beszélgetési és 2 órás töltési időért, mindemellett 80 km/órás tempóig szavatolja a gyártó a megfelelő hangminőséget a sisak minőségétől függetlenül.

tippek-turazashoz-motoros-atbeszelok
A Sena 5S másfél óra alatt feltölthető lítium-polimer akkumulátora ötórányi beszélgetési idővel kecsegtet. A sisakbeszélő 700 méteres távolságig működik, rendszere pedig támogatja az Open Mesh Intercom kapcsolatot is

Hosszú ideje meghatározó szereplő az átbeszélők piacán az amerikai Sena, s a márka két termékét is kedvezményes áron kínálja most az RMC. A Sena 5S Bluetooth 5 alapú kommunikációs rendszerrel teremti meg a kapcsolatot a motorosok között, és fontos jellemzője a HD-minőségben megszólaló hangszóró, a fejlett zajcsillapítás és az integrált LCD-kijelző. Természetesen okostelefont is társíthatunk hozzá, sőt a rádiót és a navigációs rendszer utasításait is hallgathatjuk ezen keresztül.

tippek-turazashoz-motoros-atbeszelok
Akár 8 km-es távolságot is befoghat az 50S Dual, ha legalább hat motoros csatlakozik egyidejűleg a hálózathoz. A nyílt mellett zárt csoportokat is létrehozhattok vele, ebben az esetben akár 24 résztvevője is lehet a bandának

Az 58 900 forintért megvásárolható 5S mellett érdemes szót ejteni az 50S Dualról is, ami az RMC kínálatának csúcsmodellje. Ez Bluetooth 5-ön túl Mesh 2.0 Intercom kapcsolattal büszkélkedhet, ennek okán szélsőséges körülmények között is képes arra, hogy a korábbi változatoknál mintegy 80 százalékkal nagyobb adatmennyiséget továbbítson, ráadásul hangminősége is példás. Dicséretes, hogy beszélgethetünk a motoros társakkal Bluetooth Intercomon, zárt, csoportos Mesh Intercomon és többcsatornás, nyílt hálós Mesh Intercomon keresztül. Mivel a csapattagok kilenc különböző csatornára csatlakozhatnak, s szinte korlátlan számú csoportban folyhat kommunikáció, a Sena csúcskészüléke kiválóan alkalmazható nagyobb társaságon belüli kapcsolattartására is.