· 2019. június 7. 17

Tíz dolog, ami veszélyesebb a motorozásnál

Ne félj, pattanj a nyeregbe!

Bár az adatok alapján még mindig rengetegen vesztik életüket motorkerékpáros szerencsétlenségben, sokan nem gondolják, hogy számos hétköznapi tevékenység lényegesen több kockázatot hordoz magában, mint a motorozás.
Visszatérő érv a motorozás ellen, hogy nagyon veszélyes. Akik nem ismerik ezt a klassz közlekedési módot, gyakran azt hangoztatják, hogy aki nyeregbe pattan, az minden egyes alkalommal az életét kockáztatja.

Tíz dolog, ami veszélyesebb a motorozásnál

A RideApart.com érdekes cikket közöl arról, vajon átlagos, hétköznapi dolgok veszélyesebbek lehetnek-e, mint motoron közlekedni. Egy felmérés alapján kiderült, hogy 2017-ben három százalékkal csökkent a halálos motoros balesetek száma az Államok útjain, de igaz, hogy még így is 5172 ember veszítette életét. Ugyanakkor azt is kiderítették, hogy megannyi olyan tevékenység van az életben, amivel még inkább bajba sodorhatjuk magunkat.
Évtizedek óta köztudott, hogy milyen ártalmas a szervezetre a dohányzás, mégsem nézünk rémült tekintettel arra, aki cigit vesz a szájába, pedig – csak az Egyesült Államokban – évente 480 ezren halnak meg a füstölgő nikotinrúd miatt! Ráadásul 41 ezren azért jutnak a túlvilágra, mert szívják mások cigifüstjét. Ám az alkohol sem jobb, évente több mint 88 ezer amerikait visz a sírba a túlzásba vitt piálás.
{{articleGallery[22197].caption}}
Megdöbbentő, hogy egy év alatt nyolcvanezer emberrel végeznek a megfázás szövődményei, és a drogok, kábítószerek is hetvenezer amerikai haláláért felelősek. Mindemellett nem kevesebb, mint 33 ezer embert a háztartásban előforduló mérgek tesznek el láb alól és közel 25 ezren halnak meg szexuális úton terjedő betegségek miatt. Csaknem 12 ezren azért távoztak az élők sorából, mert egyszerűen leestek a lépcsőről, tízezren pedig azért, mert kiestek az ágyukból. És a végére még egy érdekesség: a munkába járás során minden századik amerikai autósnak esélye van arra, hogy baleset következtében meghaljon menet közben, míg az ottani motorosok nyolcszor kisebb eséllyel vesztik életüket ilyen helyzetben.

Ilyen témájú hazai statisztikát mi nem ismerünk, de ha találunk efféle adatokat, ígérjük, hogy közzétesszük itt a SportMotoron is.