2021. január 28. nemcsak az szó átvitt értelmében vált fekete nappá a motorrajongók körében, hiszen a messze földön híres osztrák TOP Mountain Motorcycle Museum kiállítási anyaga gyakorlatilag szénné égett. Úgy tűnik azonban, hogy az emberi lélekben lobogó tűz hatalmasabb erő, mint a fizikai jelenség.

Ismét látogatható a Top Mountain Motorcycle Museum

Alban és Attila Scheiber annak idején valószínűleg úgy gondolhatta, hogy egy kulturális nevezetességgel is illene megtoldani a Timmelsjoch-hágó környékének turisztikai felhozatalát. Mivel már gyermekkoruk óta nagy motorrajongók és a hágó amúgy is nagy népszerűségnek örvend a motorosok körében, szinte magától értetődően egy motormúzeumot hoztak létre.

top-mountain-motormuzeum-2022-es-megnyito
Egy csúcs négykerekű a kétkerekűek templomában: a Le Mans-i 24 órás versenyek sztárja, a Porsche 919 Hybrid nemcsak műszaki csoda, hanem valóságos műalkotás is – nem véletlenül hívták meg 2014-ben a legendás Concours d’Elegance rendezvényre

De még milyet: az évek alatt körülbelül 230 igen ritka, muzeális motorkerékpárt – közöttük Brough Superioröket, Harley Davidsonokat, Indianokat, Sunbeameket és Zündappokat – gyűjtöttek össze, de a kiállításon látható volt több rendkívül értékes Porsche és Ferrari is. Tavaly év elején azonban a tűz ütött ki a múzeumban, amelynek következtében szinte teljesen megsemmisült a 23 millió eurót érő, papíron a gyakorlatban felbecsülhetetlen értékű kollekció. A pusztítást csak ötvenhárom Indian, egy Vincent Black Shadow és egy Brough Superior vészelte át.

Főnixmadárszerű újjászületés

Mindez talán a múzeum végét is jelenthette volna, azonban a Scheiber-fivérek az első sokkból felocsúdva már is a folytatást tervezték.

top-mountain-motormuzeum-2022-es-megnyito

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a múzeum épülete szerkezetileg nem károsodott, így gyorsan megkezdődhetett az újjáépítés. A mintegy 12 millió eurót felemésztő munkálatok eredményeként egy önmagában is nagyon különleges épület jött létre. A kiállítás gazdag újranyitási anyagát magángyűjtemények és más múzeumok dobták össze, méghozzá rendkívül rövid idő alatt.

Scheiberék persze nem állnak meg itt, hiszen eltökélt céljuk, hogy a közeljövőben 450-re, tehát a tűz előttinek majdnem a duplájára növeljék a múzeumban látható motorkerékpárok számát.

Újdonságként felállítanak egy KTM-sarkot, illetve az attrakciók többféle tematikus tárlattal bővülnek majd. Különösen izgalmasnak ígérkezik ezek közül az, amelyen a látogatók a négyhengeres motorkerékpárok evolúcióját követhetik végig.