Nem nehéz kitalálni, hogy az egyre szigorúbb korlátozások állnak az októberi folyamatok hátterében, és ezeknek köszönhetően lett 25-30 forinttal olcsóbb a nafta az elmúlt két-három hétben.

Újra masszívan csökken a benzinár

Összesen hétszer módosítottak a 95-ös listaárán a közelmúltban: tegnap hat forintot faragtak le, holnap pedig újabb kettőt fognak, és így már stabilan közelít a 300-as értékhez a 95-ösért kért összeg a diszkontkutakon.

ujra-csokken-a-benzin-ara-27682
Csökken az üzemanyagok forgalma, viszont masszívan nő a prémiumbenziné és -gázolajé - előbbiből 180%-kal több fogyott idén, mint 2019-ben

A legolcsóbb források várhatóan 320 és 325 forint közötti áron mérik majd a benzin literjét péntektől, és elemzők szerint ez még csak a kezdet. A világpiac hírei arra utalnak, hogy a következő másfél-két hónapban további folyamatos árcsökkenés várható, főként, hogy időközben a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) is közzétette a hazai adatokat, melyek a kereslet drasztikus visszaeséséről árulkodnak.

ujra-csokken-a-benzin-ara-27681
Hétszer lett olcsóbb a benzin az elmúlt hetekben, és még messze nincs vége – az előrejelzések alapján év végéig tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára Magyarországon

Majdnem hat százalékkal csökkent a benzin, és 8,6%-kal a gázolaj iránti kereslet Magyarországon, ugyanakkor érdekes, hogy a prémiumüzemanyagokból arányaiban és valós mennyiségben is messze több kelt el. A minőségi, adalékolt gázolaj hazai forgalma 15%-kal nőtt idén, a benziné pedig 180%-kal, bár ez utóbbiban az is közrejátszhatott, hogy jellemzően prémiumüzemanyag tankolásával védik ki a sofőrök, hogy E10-es, magasabb etanoltartalmú üzemanyag kerüljön az autójukba, motorjukba.