Ki ne ismerné a „magyar utak” jelzős szerkezetet, ami általában nem pozitív beszéd- és szövegkörnyezetben bukkan fel. Mindenkinek a toldozott-foldozott, 220 voltként rázó, kátyúkkal tarkított, nyomokban talán aszfaltot is tartalmazó felület jut eszébe róla, amely rendkívül rossz hatással van a gép és az ember egészségére. Na, de majd most!

Ezer kilométer új aszfalt

Azon túl, hogy sok kellemetlenséget okoznak, veszélyesek is a kátyús utak – erről vég nélkül tudnának mesélni az autósok, de főleg a motorosok. Szerencsére azonban néhány éve komoly előrelépések történtek és felgyorsult a vidéki utak felújítása. Jelenleg is gőzerővel zajlanak a munkálatok, aminek eredményeként a Magyar Közút közlése szerint idén már 500 kilométernél is hosszabb szakaszon végeztek a felújítási munkálatokkal, amelyek nemcsak a kopóréteg cseréjét foglalták magukban, hanem a legtöbb esetben kiterjedtek a kötő- és alaprétegek cseréjére, az útmenti árkok, vízelvezetők rendbehozatalára és kiépítésére, valamint az útburkolati jelek és közlekedési táblák kihelyezésére is. A tervek szerint az év hátralevő hónapjaiban újabb félezer kilométerrel végeznek.

utfelujitasok-magyarorszagon-2022-ben
Új aszfalt és motorosbarát korlát a Mátrában

A régen nem látott mértékű fejlesztések gyümölcseit ráadásul nagyon sokan élvezhetik, hiszen azok több turisztikailag kiemelt jelentőségű szakaszt érintenek. Biztosan jó néhány motoros is elégedetten nyugtázta már, hogy sima aszfalton,

a kátyúk kerülgetése nélkül juthat el Gyöngyösről Parádra, majd onnan Egerbe, Zircről Bakonybélbe és a Gerence-völgybe, a Velencei-tó partjáról Csákvár érintésével Tatára, Zsámbékról Bajnára, Sátoraljaújhelyről Hollóházára, illetve Simontornyáról Szekszárdra – hogy csak néhány példát említsünk.

Elkészült az utóbbi évek egyik legnagyobb arányú és jelentőségű fejlesztése, a 8-as főút litéri elágazójától a Veszprémet délről elkerülő út balatonfüredi kereszteződéséig tartó szakaszának teljes felújítása is, amelynek keretében megszüntették a korábban jelentős torlódásokat okozó, szintbeli kereszteződéseket. Kapcsolódó beruházásként teljesen felújították a forgalmas Veszprém–Balatonalmádi utat is.

Melyik útszakaszokat újítják fel 2022 őszén?

Miként említettük, messze nincs még vége. A motorosok valószínűleg örülnek majd annak, hogy – egyebek mellett – Abaújkér és Gönc, Szerencs és Tállya, Ózd és Szilvásvárad, valamint Hidasnémeti és Pálháza között makulátlan aszfalton gurulhatnak és jó eséllyel a tájat is csodálhatják az úthibák feszült figyelése helyett.

utfelujitasok-magyarorszagon-2022-ben
Kép: MTI

Aki kíváncsi a már felújított, illetve a jelenleg felújítás alatt álló utakra, esetleg megnézné, mely útszakaszon zajlanak majd munkák a közelében, a Közút honlapjáról egyben letöltheti az idén elkezdett, illetve befejezett szakaszok listáját.