Az első háromnegyed évben 41 százalékkal több 95-ös benzin fogyott az előző év hasonló időszakához képest a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak kútjain – mondta el az InfoRádiónak Grád Ottó, a szövetség főtitkára.

Rekordszinten a hazai üzemanyag-fogyasztás

Idén jelentősen nőtt a benzin- és a gázolajfogyasztás az országban, és ez különösen az első féléveb volt megfigyelhető, ami egyértelműen a kedvező, 480 forintos hatósági árnak köszönhető. Erre utal az is, hogy miközben nőtt a fogyasztás, jelentősen, 35-40%-kal visszaesett a prémium-üzemanyagok értékesítése. Összességében olyan sok benzin és gázolaj fogyott, hogy előbbi 2007 óta nem volt ilyen keresett, dízelből pedig még soha nem adtak el annyit, mint idén január és október között. Ráadásul nyáron is hatalmas volt a forgalom a kutakon, pedig akkor már a hazai céges verdák és a külföldi autók csak teljes áron tankolhattak.

uzemanyag-fogyasztas-rekord-magyarorszag-2022
Benzinből csaknem 1,2 milliárd, míg gázolajból 2,1 milliárd litert tankoltunk idén – utóbbi új rekord. Ha ezt elosztjuk az itthon rendszeresen használt, 3-4 millió gépjárművel, kiderül, hogy járművenként 800-900 liter (!) üzemanyagot égettünk el január óta

Mivel az árstop 2023-ig érvényben marad, az utolsó negyedévben is kimagasló üzemanyag-fogyasztásra számítanak a szakértők, és csak akkor várható visszaesés, ha újra piaci áron kínálják majd a 95-öst és a gázolajat.