· 2017. január 6. 11

Változik a jogosítvány-ügyintézés

Figyeld a naptárt!

A vízöntők jobban járnak, ha ezentúl nem tavasszal mennek orvoshoz? Nyugalom, nem evezünk az asztrológia ingoványos talajára, de arról mindenkinek érdemes tudnia, hogy mostantól nem mindegy, mikor hosszabbítják meg a jogsijuk érvényességi idejét.
Sokszor okozott bonyodalmat, hogy az autósok, motorosok a tíz éves átfutás alatt egyszerűen megfeledkeztek róla, mikor is jár le vezetői engedélyük érvényessége. Aligha várható el, hogy ezt mindenki fejben tartsa, főként, hogy évtizedenként egy vagy két alkalommal bekövetkező eseményről van szó, ezért gyakran az igazoltató rendőrökre hárul a feladat, hogy erre figyelmeztessék a sofőröket.
{{articleGallery[11632].caption}}

Milyen jegyben születtél?

Mostantól azonban minden más lesz, ugyanis egy tavaly őszi javaslat értelmében 2017 januárjától nem öt vagy tíz évvel hosszabbítják meg a jogsi érvényességét, hanem a vezető - kiállítástól számított - negyedik, illetve kilencedik születésnapjáig, annak életkorától függően. Ennek előnye, hogy a sofőröknek nem egy új dátumot kell az eszükbe vésni, hisz' arra mindenki emlékszik, mikor tartja a születésnapját, viszont így akár 11 hónapot is „elbukhatnak”, akik rosszkor kopogtatnak az okmányirodában.
Jó hír, hogy ez a kellemetlenség legfeljebb egyszer fordulhat elő, mivel a következő hosszabbítás már az új naptári hónaphoz igazodik. Mindenesetre azoknak érdemes figyelni, akik a háziorvosi látogatás utáni hetekben ünnepelnek, és inkább autó vagy motor nélkül kiböjtölniük pár napot, majd a gyertyafújás után besétálni a hivatalba az új pakszusért.