· 2010. április 29. 24

Videó vágás, konvertálás

Néhány hasznos tipp a videók vágásához, konvertálásához.
Videó szerkesztésre használhatod az egyszerű programokat mint pl. a Windows Movie Maker, az iMovie Mac-re, az ingyenes VideoLAN Movie Creator, de léteznek profibbakat is, mint pl. az Adobe Premiere, Final Cut, Sony Vegas.
Ha csupán a videó hosszán szeretnél módosítani akkor lejjebb elolvashatod mi a legegyszerűbb módszer.

A videóvágó programokkal zenét, feliratot rakhatsz a meglevő nyersanyagra. Ha végeztél renderelni/encodolni kell a megvágott anyagot. A legjobb, ha MPEG-4-be (h.264) konvertálod a videót, ez adja ugyanis a legjobb végeredményt. 500 kbits/sec videó, 96kbit/sec audió bitrate már szép eredményt ad, de természetesen ennél jobb értékeket is megadhatsz ez ugyanis a videó minőségét, ennélfogva a fájl méretét befolyásolja.

Ha csupán a nagy méret miatt szeretnéd konvertálni a videót (amit pl. sisakkamerával vettél fel), akkor használd a WinFF ingyenes programot ezekkel a beállításokkal.
winff
Ha a videó hosszán is szeretnél módosítani, akkor az alábbiakat kell tenned. A -ss után a kezdő másodpercet kell beírni a -t után pedig az időtartamot.
winff
A fenti példában a 14. másodperctől kezdi konvertálni a videót 268 másodperc (4 perc 28 mp) hosszan. A másodperc helyett használhatod a következő formátumot: hh:mm:ss[.xxx] (a fenti példa ezzel a módszerrel: -ss 00:00:14 -t 00:02:28)

A konvertálásnál fontos megjegyezni, hogy egy gyenge minőségű videót hiába konvertálsz át, annak a minősége tovább romolhat.