Nagyjából száz évvel az eredeti modell megjelenése után idén ismét kaphatóak lesznek a legendás, cseh márka motorjai. Maga a Böhmerland egyébként a cseh Bohemia szóra utalt – természetesen németül –, és a vállalat motorjai elsősorban azzal tűntek ki a tömegből, hogy tengelytávjuk az autókéval vetekedett, és olyan hosszúak voltak, hogy kis túlzással egy egész parkoló kellett a megforduláshoz.

visszater-a-bohmerland
Egy ritkaság a balassagyarmati felvonuláson. Becslések szerint alig ezer motor született anno a Böhmerland gyárában és ebből 70-80 darab maradt fenn (Kép: Pulai László)

Szerencsére az egy évszázaddal később született utód már arányosabb gép, formatervéért pedig az a Peter Knobloch felel, akik elismert mérnök hazájában, egyben a 3D-nyomtatással foglalkozó Tiskarna vállalat tulajdonosa.

visszater-a-bohmerland
Érdekesség, hogy hatalmas, 21 colos, könnyűfém első és hátsó kerekek lesznek az új modellben

A motorba ezúttal soros, kéthengeres erőforrást építettek, a régies kinézetű, és ezért lég-olajhűtésű egység kereken 90 lóerős teljesítményre képes. Sajnos mindössze tíz darab új Böhmerland készül a cseh üzemben, és az ára ennek megfelelően igencsak borsos. Adók nélkül is 23-24 millió forintot (!) kóstál a gép, azaz nagyjából két Panigale árát kell elköltenie annak, aki ilyen különleges motorra vágyik.