Kezdetét vette az idén életre hívott World Enduro Super Series sorozat, melyben a világ legjobb hard endurósai mérkőznek meg egymással a legdurvább körülmények között. A széria nyitóeseménye az Extreme XL Lagares volt, ami május 11-én rajtolt Porto óvárosából, majd a kikötő utcáinak meghódítása után Lagares dombságain végződött, erdők, zord, csúszós sziklák és sodró folyók között. A verseny előtti napokban csapadékos időjárás uralta a környéket, ami tovább nehezítette a résztvevők dolgát, a fellazult talaj és a magas vízszint sok fejtörést okozott a motorosoknak. Az erőpróba egyik legkülönlegesebb része egyébként az éjszakai endurokrossz futam volt, mikor is Porto villanyfényes utcáin húzták a gázt a pilóták.

A városi etap hihetetlen technikai tudást igényel a pilóták részéről, nem mellesleg rendkívül látványos, ezért nagy sikert aratott a nézők körében. A fedélzeten a KTM-es ász, Jonny Walker…

A versenyen felsorakozott a szakág krémje, így rajthoz állt Cody Webb, Graham Jarvis, valamint a KTM tehetségei, Taddy Błażusiak és Jonny Walker is. A győzelmet végül a fantasztikus versenyzést produkáló Billy Bolt húzta be Walker, Lettenbichler és Błażusiak előtt.

Eredmény - World Enduro Super Series, első kör, Extreme XL Lagares

1. Billy Bolt (Husqvarna - GB) 2. Jonny Walker (KTM - GB) 3. Manuel Lettenbichler (KTM - DE) 4. Taddy Błażusiak (KTM - POL) 5. Graham Jarvis (Husqvarna - GB) 6. Cody Webb (KTM - USA) 7. Wade Young (Sherco - RSA) 8. Paul Bolton (KTM - GB) 9. Travis Teasdale (Beta - RSA) 10. Pol Tarrés (Husqvarna - ES)