HJC CS-12 6,3 / 10

HJC / HJC CS-12
HJC CS-12
ekkor vette: 2009
eddig használta: 2010
minőség: 6/10
kényelem: 7/10
strapabírás: 6/10
összességében erre értékete: 6/10
megérte-e a vételt: nem

Azt hiszem, az előző félkész hozzászólásomat benyelte a rendszer, úgyhogy akkor mégegyszer. :)

Amikor vettem, ez volt a HJC legolcsóbb sisakja. Ennek megfelelően nem vártam tőle sokat, mégse voltam vele elégedett.
Ami tetszett, hogy a héja valamint a fényezése minőségi volt, szép és tartós, aerodinamikailag is rendben volt stb. A belseje kényelmes volt, plusz pont, hogy szemüvegnek kialakított "folyosó" is került bele. A bélés nem volt kivehető, ez engem nem is zavart. Viszont kicsit vékonynak találtam a arcpárnákat. Csatja rendben volt, a szellőzők precízen működtek.

És most jön, ami nem tetszett: 1 év alatt borzasztó sokat tágult, több, mint egy egész méretet! XS-es volt a sisak, de az M-es méretű öcsém még épp fel tudta venni. Ez volt magasan a legzavaróbb tulajdonsága. Összességében a bogárháló jó ötlet, mert tényleg nem ugrottak be a bogarak, szél se jött be - viszont a plexi nem volt páramentes, és ez a két dolog együtt nem volt valami jó kombináció. 30 fok felett ugyanis fulladoztam a melegtől még nyitott szellőzőknél is, 15 fok alatt viszont borzasztóan párásodott, és a pára nem oszlott fel elindulás után se, csak ha félig kinyitottam a plexit. A plexi karcmentességére nem volt panaszom, tényleg jól bírta, viszont nem záródott valami precízen (mosáskor és esőben enyhén beszivárgott a víz), és túl rugalmasnak, vékonynak találtam. Cseréről nem tudok nyilatkozni.
Valamint 100 felett már elég hangos volt, ami persze bizonyos típusú motorknál nem gond (én 180-as Runneren használtam, ami határeset), de a gyorsabbakat bizonyára halálra idegesíti.

Röviden ennyi. A használat első fél évében szerettem, amíg nem kezdett kitágulni, és mintha a plexi is jobban illeszkedett volna. Utána már inkább szenvedés volt. Nem került sokba, de bár tettem volna hozzá az árhoz még 10-12.000 Ft-ot, és vettem volna egy olyan Uvexet, ami most van, sokkal előbbre lettem volna.
Nem kétlem, hogy a HJC-nek vannak jó sisakjai is, pl. amit Ben Bostrom hord bizonyára megfelel minden igénynek, de ha tehetitek, az olcsókat inkább kerüljétek.

Problémák
- nagyon sokat tágult rövid idő alatt
- 100 felett hangos
- borzasztóan párásodott
- plexije nem precíz

A beküldő 5 éve motorozott, amikor kritikáját írta.

Beküldte: 5isko

Beküldve: 2013. január 1.