Suomy Vandal 9,8 / 10

Suomy / Suomy Vandal
Suomy Vandal
ekkor vette: 2007
eddig használta: 2008
minőség: 9/10
kényelem: 10/10
strapabírás: 10/10
összességében erre értékete: 10/10
megérte-e a vételt: igen

Ez a 3. suomy sisakom, eddigi legdrágább.
HJc-vel kezdtem, majd jött két Suomy explorer gold.
Az explorer gold nagyon bevállt. Könnyű volt, üvegszálas, kényelmes. A mai napig megvan az egyik, szaladgálós sisaknak használom. Viszont vágytam valami komolyabbra.
Mivel maga a márkával sose volt kifogásom, így elkezdtem nézegetni a suomy felsőbb kategóriás sisakjait.
A spec1R és a Vandal között kellett döntenem az árkategória miatt (mindkettő 70-80 ezer környékén van) A vandalra esett a választásom, mert azt találtam kényelmesebbnek.
Először az Andrew Pitt replikáját néztem ki magamnak, de nem volt belőle M-es. Aztán megláttam a Lorenzo Lanzi replikát. Egyből beleszerettem.

Pozitívumok, ami miatt érdemes ilyen sisakot venni:
Héjszerkezete karbon-kevlár, ami a könnyű súly és erős héjszerkezet párosát nyújtja. Bélése kivehető, így a tisztítása könnyen megoldható. Plexije nagyon egyszerűen levehető, ezáltal könnyű a plexit teljesen megtisztítani.
Igényes kialakítás jellemzi az egész sisakot. Plexije bizonsági záras, így a nagyon jól záródik, semmilyen szél nem tud befújni a réseken. (mivelhogy nincs rés ahol befújjon :) )
A sisak formája elősegíti a nagy sebességnél is a stabil fejtartást.
A bélés minősége tökéletes, nem bojhosodik, nem foszlik 1 év használat után se.
Pozitívum az ára is, a többi gyártó az ilyen minőségű sisakot 100ezer felett kínálja, ehhez nem akciósan is 70ezer környékén hozzá lehet jutni.
A superbike-supersport sorozatban nagyon sok versenyző fején ilyen típusú sisak van, ha nekik bevállt, nekünk is jó lesz. :)

Problémák
A felső szellőző ha ki van nyitva, akkor nagyon hangos a sisak. Sajna a kinyitáskor keletkezik egy süvítő hang, ami a kis méretű nyílásoknak tudható be. Én nagyobbre terveztem volna a nyílásokat felül, így az átáramló levegő nem adna ki sípoló hangot.
Én inkább zárva tartom a szelőzőket, de nyáron se izzadtam bele a sisakba. Ha meg túl melegem lenne, kinyitom a plexit..

A beküldő 6 éve motorozott, amikor kritikáját írta.

Beküldte: tutis

Beküldve: 2008. október 28.