Azért szar, mert megrendült a bizalmam a motorban
Ez annyira egyik pillanatról a másikra történt, simán lehettem volna akár olyan ütemben, hogy megszívom a hiba miatt.
Abba volt kapacitás rendesen, szóval remélem szétszakította a kuplungot, az összenyomta a hátsó tárcsát és valahogy csak a szíj fogja a variót
Kitaláltam már minden baromságot, de tiszta kész vagyok, hogy ilyen hálátlan a technika
Miért nem a gyári szíjakat preferáljátok?
Tapasztalataim (sr 50, karburátoros): A 8.000 km-es szerviznél ellenőrizték az eredeti ékszíjat, rendben volt, így azt javasolta a szerviz, hogy csak 12.000 km-nél cseréltessem. A szervizkönyv szerint 8.000 km-enként kell ékszíjat cserélni!
A 12.000 km-es szerviznél én ragaszkodtam hozzá, hogy most már cseréljék le. (Én szeretek biztonságosan motorozni.)
A szervizelés előtt utána néztem, hogy mi kapható a piacon, nehogy átverjenek.
Rá kellet, hogy jöjjek, hogy a robogós (alkatrész)boltok többsége nem is tudja, hogy milyen méretű ékszíj kell az adott évjáratú, adott blokkal szerelt mocihoz. (Megadtam egy csomó műszaki paramétert, még többet akartak tudni, azt is megadtam – végül két bolt is azt mondta, hogy ha biztosra akarok menni, akkor vigyem be a használt szíjat, és az alapján tudnak mértet mondani!) A minőségi ékszíjak ára valahol 7-8.000 Ft-nál kezdődik, és megy 12.000 Ft-ig.
Felhívtam a márkakereskedést, ahol motorszám alapján pillanatok alatt azonosították a motorblokkot, a hajtást, és megadták az ékszíj alkatrész számát (a méretét nem voltak hajlandóak elárulni, így azt még most sem tudom). Az ára 6.100 Ft. A korábbi kommentek alapján horror árakra voltam felkészülve – de nem ez történt!
A gyári szíjat vettem meg.
Amikor kicserélték, a szerviz visszaadta régi ékszíjat azzal a megjegyzéssel, hogy teljesen jó állapotban van (nincs rajta kopásnyom, nincsenek repedések, újszerűen rugalmas) – tegyem el tartaléknak, ha gond van, bármikor visszatehetem. Az új ékszíj annyi változást okozott csak, hogy alacsonyabb fordulaton érem el ugyanazt a sebességet (nagy valószínűséggel a kisebb mértékű kopás miatt).
Kérdezem akkor, hogy miért is éri meg találgatni az ékszíjak méretét, kockáztatni a minőséget?! Mekkora futás teljesítményt (hány km-t) vártok el a kevlár ékszíjjaktól, amiért érdemes annyival többet fizetni?
Biztosan vannak olyan, kifejezetten versenyzésre átalakított robogók, ahol speciális minőségre, illetve méretre van szükség. Ezt a méretet azonban az átalakítást végzők számolják, illetve kísérletek alapján lövik be.
Akik csak a motor, illetve a hajtás típusa alapján keresgélik a megfelelő ékszíjat, azoknak azt ajánlom, hogy forduljanak nyugodtan a márkakereskedéshez. Azt tapasztaltam, hogy nem is drága, és nem is rossz a minőség.