) volt, hogy tavaly dobta le a képen látható abroncsot, de még előtte játszott vele, hogy koptassa kicsit a szélét is.
, ja igen olvastam korábban a motorod felújítását, szerencsére ebben nem turkáltak , gyárias, rá is vágtam volna kezére annak aki hozzá nyúl
,
A csatlakozót utólag raktam rá, mert nálam előtte csak össze volt csavarva és szigszalagozva a vezeték
A motor (ZZR250) ereje adott: nyomatékgörbe,
ha a 10500-nál: nyomatékcsúcs alacsonyabb fordulaton használod akkor gyengébb.
Hosszabb áttétellel (sokszor a gyárival is) 4/5-ben mész majd, ha kell az erő - nem gyorsulásra, haladásra gondolok: a gyári nyomatékcsúcson 100/120, de 60 alá azzal is ritkán engeded 6-ban..
Gyorsulása 1-ben fog visszaesni, a nagyobb nyomatékigény miatt, nagyobb fordulaton kuplungcsúsztatással indulsz- és lépésben menni is hasonlóképp tudsz majd. egyébként később váltasz fel, itt a gyorsulás lényegében nem változik
Gyakorlatilag ha 0-115-re nézed a gyorsulást a 16/47es áttéttel, akkor elinduláskor a hosszabb kuplungcsúsztatással (és 1ben) ugyan többet vesztesz, de eggyel kevesebbet kell váltanod így szerintem még gyorsabb is lehetsz. hogy szemléltessem: 90nél utoléred a gyári áttétet, és 105nél lehagyod amikor azzal váltani kell a 4et.. és 120nál sem ér már utol, mert ottmár nem számít annyit a váltás ideje.
Engem az zavart a gyári áttéten, hogy 6ban 120 körül - 9000fölött kezdett megjönni az erő és egyszerűen rossz volt vele annyival menni, valahogy mindig megszaladt
Szóval én 80-120 között kerestem mindig a 7-et
Szerintem azért ez túl hosszú, sokkal többször kell elindulni 1ben mint amennyit gurulsz 6khmm7ben, és ha gyorsítani akarsz 4ig vissza kell váltani, igaz az váltás nélkül 40-től 150ig kitart
A gyorsulást nem egyszerű pontosan kiszámolni: a váltások idejétől eltekintve, a kívánt sebességtartományhoz pl 90-120 adott fokozatban ki lehet számolni, a fordulatszámot, ehhez kell a gumi méret is amit az oldal rosszul állít be, a gyári 140/70-17, de már itt nem pontos az érték, mert nemmindegy hogy 6mm vagy 3mm van rajt mekkora felnin van, mekkora a nyomás, tapadása...
és a nyomatékgörbét sem ismerjük pontosan, arról nem is beszélve hogy hőmérséklet, légnyomás, páratartalom stb is beleszól
de leginkább a tömeg-akár 1l benzinkülönbség- és a légellenállás ami számít, és máris több foggal elszámoltad az egészet
Szóval ha a gyári nagyon nem jön be, akkor a 15/47et még tudom ajánlani, a 16/47 már szerintem is feleslegesen sok lesz, de próbáld ki ha gondolod. Én most 14/44el járok (ami ugyanaz, mint a 15/47), mert nem tudtam megszokni hogy ha haladni akarok akkor a 6. felejtős és így pont semmi értelme nem volt. Az akkori Tátra túránkon a mögöttem jövők sem értették mit malmozok annyit a váltóval: hogy az ő egyenletes tempójukat (Csorba-tó autópálya emelkedő megpakolva..130+) tudjam tartani azzal a hosszú áttéttel folyamatosan 4-6közt váltogattam, mert ahhoz pont egyik sem volt jó, síkon persze jó lett volna a hosszú6 de aztmeg annyira nem szeretjük
Hogy ne csak ellene beszéljek: 120 alatti guruláshoz még éppen megfelelő lehet, és a Dolomitokban sem volt különösebb gond hogy 14/42 volt fennt, de szerintem a 2ekm alatt nemsokszor tettem a 6-ot
ja nálam 150/70-17 van hátul
Bocsi ha túl hosszú lett és kérdezz ha hagytam még nyitott kérdést
Jövőre a Transzfogaras-Transzalpina kört szervezi már valaki?
BÚÉK