Valahogy még mindig nem érzem a szavaid mögött a gyakorlati tapasztalat erejét! Ezért írtam, hogy gyakorlatilag szarok az elméletedre! És ha nem vetted volna észre, amíg énekelek, addig te vagy az a bohóc, aki erre táncol!
És nem összehasonlítani akartam, hanem csak annyit akartam kihozni belőle, hogy attól, hogy 120felett rosszul van a gép, viszont terepen szétszaggatom vele az erdőt, ergo: hosszú löket mellett magas a forgatónyomaték, nem tartom gyengének. A literteljesítményt is értem, de az ugyebár arra szolgál, hogy az adott motornak legyen tartaléka a kívánt feladat időtartamának elvégzéséhez. Tehát tartós legyen. Ezért jöttem elő az S100-as, kontra VF750 témával. De mondhattam volna az 50-es derbi sendát is, ami 60-nál többet nem ment alattam, de azt hegyről le és arra fel is tartotta és probléma nélkül, teljes gázon át motoroztam vele a fél országot, ugyanakkor az 50-es cobra, bár gyorsabb, nem biztos, hogy olyan "izomból" bírná a Mátra-túrát és az egész napos teljesgázt.. Így aztán nem tartom gyengébbnek a Derbit, mint a Cobrát, függetlenül attól, hogy rövid távon, sík egyenes úton a Cobra keresztben-hosszában körberöhögi. Viszont a hegyremenetben már igencsak gondban van. Tehát, összefoglalva: Ami nyomatékos, azt nem tartom gyengének. Ami gyenge, az viszont kopott szar és annak gépműhely a gyógyszere! Ami pörgős, az sem gyenge, csak máshol jön elő a nyomaték. Ezért írtam, hogy NEKEM kényelmesebb NEM vinnyogtatni és váltogatni, hanem egy fokozatban legyőzni ugyanazt az akadályt. Viszont részemről nem elvárás az 50ccm-től a 100km/h.. Csakhogy valahol ez a téma elkanyarodott az okoskodásba.. :D
de a lényeg a következö: azonos ccm-nél a hosszu löketünél elöbb jön a nyomaték,de hamar el is fogy,a rövid löketünél pedig késöbb jön elö,de akár többszöröse is lehet,mint a másiknak
kb. olyan,mint a dizel-benzines harc az autoknál!
Az lehet hogy minden fokozatban szorja a murvát de ez csak külsö belsö áttétel kérdése.