miután megvettem egyből arra állítottam, mivel nem szeretem ha kanyarban bizonytalan a motor a puha futómű miatt, meg az úthibákon is jobb szeretem a kemény rugózást, inkább pattogjon egy kicsit a hátsója de határozottan , kontrollálhatóan, minthogy puha legyen és nyeglén taknyosan rugózzon minden szaron, mint a kocsonya
. Na meg nem túl magas termetemhez (182) képest elég hosszú lábaim vannak, és a keményebb előfeszítéssel nyert 1-2 centivel magasabb ülés is jól jön, hogy lábletételnél ha már így is mindkét lábam telitalppal lenn van de legalább nem kell még behajlítanom is őket vagy spárgás terpeszben állni a motorral ha muszáj , mint az előző géppel.
Ami a pozitív tapasztalatom az,hogy 10-ből legalább 8 autós mihelyt észrevette,hogy araszolok a sor mellett előre,rögtön lehúzódott és bőven volt helyem az autók és a felezővonal között előre menni!
De tényleg...mi történt? Kezdünk összeférni az autósokkal? Hál istennek én már tavaly is tapasztaltam ezt,de most kirívóan ezt láttam!
Irigylem azokat akik annyira el vannak varázsolva ha motorozhatnak, hogy semmi nem zavarja őket
Megérzem még azt is a motoron ha kicsit nagyobb a szembeszél mint máskor és tudom, hogy 2 km/h val lassabb mint máskor
Ezelőtt 20-25 évvel az 1-2000 fős faluban volt 1, maximum 2 kocsma.
Az ÁFÉSZ tulajdonú kocsmában, alkalmazottként dolgozó kocsmáros a fizetéséből meg a jattból pár év alatt házat épített.
Aztán jött a rendszerváltás, meg a nagy fene szabadság, a TSZ-ek tönkrementek, vagy szétlopták őket és elérte a falut a munkanélküliség.
Az emberek akik nem a segélyt választották, vállalkozók lettek, Ezzel aláírták a halálos ítéletüket is.
A házban átköltöztek a nyári konyhába, az utcai ablak helyére ajtót tettek, és a szép szobából lett a kocsma (vagy a bolt) a másik szobából meg a raktár.
Egy dolog volt biztos, hogy minden hónapban fizetni kell a járulékokat, meg az adókat.
Ezek után honatyáink, akik a pesti elit vendéglőkben szürcsölgették a kávéikat, az általunk fizetett honoráriumukból, azt mondták: "Hű de jól mennek ezek a kocsmák! Vasaljuk meg őket egy kicsit."
Kezdték azzal, hogy szabott áras lett a cigaretta.
Egy 600-700 forintos cigarettán 10-25 forint árrése van a kereskedőnek, miközben 300-400 forint jövedéki adó van rajta.
Aztán azt mondták, hogy meg kell védeni az embereket a nyerőgépektől.
Ezzel indokolták, hogy a havi 120.000 Ft. adót, ami nem kevés, havi 500.000 Ft.-ra emelték.
Most jönnek be az online játékgépek, ahol a bevétel (hangsúlyozom a bevétel és nem az árrés) 30%-át nyúlja le az állam.
Ha marad a kocsmárosnak, akkor marad, ha nem akkor nem.
És nagyon sok dologról írhatnék még, csak nem akarom tovább off-olni a topikot.
A lényeg az, hogy egy idő után a kocsmárosok nagy része (ha nem akart éhen halni) eljutott arra a szintre, hogy annak a vendégnek kellett nyalni a seggét, akit pár évvel előtte még be sem engedtek.
Nekem volt olyan vendégem, aki minden nap otthagyott 5000 forintot de hetente kétszer beszart, behugyozott.
Döntenem kellett, hogy szagolom és lesz reggeli a gyerekeknek, vagy kihajítom és reggel majd megy a pingvinezés, hogy miért nincs kaja az asztalon.
Én akkor döntöttem el, hogy befejezem, amikor 4 működő kocsma és napi 2x16 óra munka (a feleségem is vendéglátózott) mellett kikötötték itthon a villanyt, mert nem tudtam befizetni.
Jelenleg kávégépeket adok bérbe kocsmárosoknak, és hidd el nagyon sok szegény kocsmárost ismerek, akik csak azért csinálják, mert valamikor régen egy jobb élet reményében vállalkozók lettek, és most nem tudnak kiszállni, mert a cégüket sem tudják megszüntetni, azért mert van pár forint tartozásuk az állam felé.
Én most számolom fel "gyorsított" eljárásban egy 15 éve nem működő cégem, aminek egyébként annak idején kb. 70.000 Ft. Áfa túlfizetése volt (ami persze elévült).
Jelenleg 6. hónapja folyik a gyorsított felszámolás és több mint 200.000 forintnál tartok.