Van neki sok tapasztalata, rögeszméi, igazsága, és tévedései. Olvasva láthatod, nem erösége az írás, és néha az értelmezés sem. Ezzel ö maga is tisztában van. Viszont a birtokában van olyan mennyiségü, és minöségü gyakorlatnak, ami miatt érdemes neki elnézni a "hiányosságait". Ès áll mögötte talán pár ezer elégedett motortulaj, meg ugyanannyi "megtákolt" kétkerekü!
Továbbá nyitott arra, hogy saját idejéböl idöt szakítva (mostanság ezt sok ember alapnak érzi) megossza tapasztalatait, és segítsen felebaráti szeretböl, ellenben pár nagyképernyös fórumozóval aki a "tudom, de nem mondom meg" ovis játékot játsza, és csak a kegyeibe fogadottakkal foglalkoznak...
Tasi! NEM TUDOM!
Ezért irtam csak azt, hogy szerintem a különféle tárcsagyártók más illesztési recepteket használnak. Igy pl a manuálok paraméterei is szerintem csak a "gyári" tárcsára érvényesek, pl talán a bandit esetébe a Sunstar-ra, de lehet egy EBC már más illesztésekkel dolgozik.
EBC szabadalom
Látható. hogy szegecs nem is kör keresztmetszetü a terhelt felületen. A demo mutatja, hogy milyen elvetemedések léphetnek fel gondolom egy standard szegecselésnél, ha túlhevül a tárcsa.
Szerintem a tervezésnél a sarokpontok amiket figyelembe kell venni.
A rotor aluminium ötvözet mivolta miatt lehetöleg minél kevesebb höt kapjon, mert a lineáris hötágulása többszöröse az acélnak, így minél kisebb kell legyen a höátadó felület a acéltárcsa és rotor között.
(A teljes acéltárcsák valszeg azért tüntek el, mert a nagyobb fékteljesítmény-nagyobb hö- nagyobb hötágulás-nagyobb hömérséklet különbségek relációban (mivel a kerékagy fele folyamatosan csökken a tárcsa hömérséklete a kerékagy höelvonó képessége miatt) nagy feszültségek ébredhetek a tárcsában, mely már hagyományos technológiával nem igen volt kordában tartaható, de valszeg a súlycsökkentés is erös módosító tényezö lehetett a rugózatlan/rugózot tömeg szempontjából.)
Radiális irányba (sugárirány) legyen helye a rotornak hötágulni.
Szerintem az axiális "játék" a rugós gyürükkel pont ezért lehet, hogy tudjanak a különbözö hötágulásu alkatrészek egymáshoz képest "lélegezni". Ugye egy szegecselés, mint mondjuk egy generátor forgorészen ahol a szegecset felhevítve ütik el a kötést -surlódást biztosítva, mikor lehül, még nagyobb erövel fog tartani, zsugorodik. Egy ilyen hétköznapi értelembe vett szegecskötés nem tenné lehetövé a rotor és tárcsa egymáshoz képesti radiális mozgását, így azok elvetemednének kinjukban.
Szerintem egy "opposite piston" féknyereg, ahol tárcsa mindkét oldalan fékdugattyúk vannak, nem igényel a tárcsa részéröl axiális (tengelyirányu) elmozdulást, mert azt a hidraulikából ismert minden irányban azonos mértékben terjedö eröknek köszönhetöen a dugattyúk kimozdulásának oldalankénti különbsége fogja kiküszöbölni (normál állapotú esetben, mikor a dugattyúk nem szorulnak). (nyilván ahol csak egy oldalon van dugattyú, ott meg az úszóágy megy utána.)
Nekem elsöre ezek jönnek le, de lehet tévedek több helyen...
A lényeg szerintem:, hogy a szegecseknek biztosítani kell "üzemi hömérsékleten is" a rotor és tárcsa hötágulásából adodó elmozdulásokat. Mivel morork tömege, és fékteljesítménye miatt is más lehet pl az üzemi höfok, más lehet a szegecsek türés, játéke, vagy minimális elöfeszítés, ami lehetövé teszi a fentebbi kritériumot.