Elkeseredésemben megnézem a szelephézagokat, hátha elfogytak... Csak az ugye nem 5 perces mutatvány, én meg alig mostanság otthon.
Igaz van időm vikszolni.
Sebességváltási problémával kapcsolatban kérném a segítségeteket, tanácsotokat.
Tavaly augusztusban vásároltam egy új Suzuki Bandit 650S-es motorkerékpárt, még a K6-os lég- olajhűtéses változatot. A motor rendeltetésszerűen lett használva, csak túratempóban. Az 1000 km-es szerviz során Castrol Power1 –es 10W-50-es olaj lett beletöltve (4L).
A kuplung kiemel megfelelően, nem csúszik, holtjátéka az előírásoknak eleget tesz. Jelenlegi megtett km 4500.
Tavasszal tapasztaltam először (ekkor volt túl az 1600 km-es bejáratáson, addig legfeljebb 6-ban forgott 6000-ig), hogy kb. 6000-ig pörgetve a motort időnként nem tudok felváltani 4-ből 5-be vagy 5-ből 6-ba, hasonló a jelenség ahhoz, mintha 6-ból próbálnánk ”tovább” felváltani.
Tettem néhány kísérletet júniusban és úgy tűnik, hogy időnként (kb. 20-40 váltásból egyszer) nem sikerül a felkapcsolás 4- illetve 5-ből, próbáltam figyelni arra is, hogy a csizma ne legyen a váltókar alatt, ne akadályozza annak „alap” helyzetbe való visszatérését (többen mondták, hogy ez okozhat ilyen gondot). Szolíd gyorsításkor (kb. 3000-4000-ig történő forgatás) vagy alacsonyabb fokozatoknál nem tapasztaltam ezt a jelenséget.
Az elmúlt párszáz kilométeren hegyi túráknál kb. 60-90 km-enként egyszer fordult elő a probléma, csak a 4. fokozatból való felváltásnál és másodszorra sikeres volt a váltás.
Megfigyeléseim szerint a motor hőmérsékletétől függetlennek tűnik a jelenség.
Nemrég voltam éves szervizen és kértem, hogy most az ajánlott 10W-40-es olajat tegyék bele (Castrol), picit feljebb állítattam a váltókart és a kuplungot megnézettem lenn is (nem csak a karnál holtjátékilag).
A szervizből hazamenet újból volt egyszer probléma 4-ből felfelé, de azóta nem fordult elő, kb. 300 km-t tettem meg „gond” nélkül.
Remélem megoldódik ez a gond, eddig senki sem tudott érdemben segíteni (több „szakszervizet” is felhívtam), hogy mi okozhatja.
Hallottatok hasonló jelenségről vagy tapasztaltatok ilyet ennél a típusnál?
Köszönöm a segítségeteket!