csak érzem hogy ott erősebb, és elv azért van benne az a köcsög power-szelep hogy ~egyenletee legyen...
nyugi nem fogok szájkaratézni... inkább elhúzom a belem erről a fórumrol majd visszajövök ha értelmes válaszokat kapnak az embereke a kérdéseikre...
De még az nap belezavartam 250 km-t, igaz utána se feküdni, se ülni, se állni, semmit se tudtam csinálni, hogy ne fájjon. :D
Hogy úgy menjen a dt fordulaton ahogy megy, ahhoz fordulatra kell hangolni és ezzel egyben beáldozzák az alsó fordulatszámtartományt. A power ezt próbálja kiküszöbölni valamilyen szinten, lezárva kicsit lejebb tolódik a hangolása (a kipufogónyílás egyértelmeűn, az átömlőkeresztmettszett ettől még fordulatra fog dolgozni, a szívórendszer és a cső is)
Minél magasabbra hangolják, fenn annál keskenyebb ám erőteljesebb lesz a sáv, de egyre nagyobb áldozattal.
Egy versenykrossz méghegyesebb, egy aszfalt racemotor még annál is.
Ha lejebb hangolnák, akkor meg szélesebb sávban fog működni, de nem lesz olyan csúcsteljesítmény, cserébe lesz alja. Ez kompromisszumokkal jár. Pl Mz ETZ125. Még százat is jóesetben megy szerencsétlenje, azt is lomhán, de szinte teljes sávban működik. Egy 125-ös versenykrossz meg csak fenn az égben él, értelmes használatához akárki akármit mondd, komoly szintű tudás kell, hogy mindenkor a nyomatéksávban tudja tartani, mert ha leesik a fordulat, kiesik a sávból, akkor 8-an elkerülik.
A Dt valahol a kettő között van.
Ez éppen így van 4t-ben is. Egy 4t sportmotor hiába nagyobb csúcsteljesítményű, középtartományban egy túramotor jobb. Egyszerűen az oda van kihangolva, ott él. Oda ideális a vezérlés, ott jönnek ideálisra a gázlengések. Minden más tartomány csak kompromisszumosan megy.
Lásd autók, 1.3 - 100Le szívó. Fordualtra hangolt, egy 1.6 - 75Le-s régi vágású 8V alúlról (a minden napi használatban) körbegyalázza 10x. Persze gyorsulásnál, ahol mindkét motor a maga életét éli, ott már a 100 lovas győzni fog könnyedén.
De ha ez neked nem egyértelmű válasz, akkor nem tudom mi.
Azért olyan a motorod, mert oda hangolt 2t. Ha nem tetszik, akkor vegyél egy majd kétszer akkora 4t-t, az sokkal laposabb nyomatékgörbével bír, cserébe gyengébb.