Tavaly tavasszal egészen alacsony 280-300 forintos literenkénti árakat láthattunk a benzinkútok oszlopain, ám egy évvel később a kőolaj, s ezzel az üzemanyag ára is visszatért a megszokott tartományba.

Lesz-e 500 forintos benzinár?

A lapok hatásvadász címeiben már azzal sokkolnak, hogy egy-egy töltőállomáson némely prémium üzemanyag ára átlépte az ötszáz forintos lélektani határt, de aki nyitott szemmel jár az utakon, hármassal kezdődő árakat is találhat. Ráadásul rég nem igaz, hogy „az egyes forgalmazók árai között húszforintos eltérés lehet”, hiszen ennél már sokkal nagyobb a különbség. Napjainkban több helyen is 399 forintért mérik a 95-ös literjét, de az autópályák mellett 470-480 forintot is elkérnek érte. Érdemes hát alaposan megnézni, hol állsz meg tankolni.

2021-eskoolaj-es-benzin-ar-elorejelzes
A diszkontkutakon jelenleg 399 forint a benzin literje, de az autópályák mellett 70-80 forinttal magasabb árak is előfordulnak

Mi várható az év második felében? Nos, az előrejelzések szerint idén 50 és 70 dollár közötti kőolajárra számíthatunk, ami azt jelenti, hogy itthon tartósan alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedékiadó-tartalma 2021-ben. Ötven dollár feletti kőolajár mellett ugyanis öt forinttal csökken a benzinre kirótt adó összege, míg a gázolajért tíz forinttal kevesebbet kell fizetni a jelenlegi árfolyam mellett. Mivel ez alapján sem az adó mértéke, sem a kőolaj hordónkénti ára nem változik jelentősen, jelenleg úgy fest, hogy év végéig a mostanihoz hasonló, 400 forint körüli áron tankolhatunk és a listaár sem kúszik 430-440 forint fölé.