· Képek: RedBull · 2020. február 17. 32

27 éves lett Marc Marquez

Isten éltessen, Bajnok!

Immáron 12 éve rója a köröket a világbajnokságon a spanyolok büszkesége, ami alatt 82 győzelmet és összesen 134 dobogós helyet gyűjtött. Idén saját testvérével küzd csapattársként az újabb trófeáért.
Felsorolni is nehéz, hány rekord fűződik Marc Marquez nevéhez, de mind közül talán az a legsokkolóbb, hogy még senki nem lett ilyen fiatalon a sportág hatszoros (!) világbajnoka. Már a 125-ösök között látszott, hogy kivételes tehetség, elvégre 2010-ben tízszer nyert - 17 futamból -, és szerezte meg első vb-trófeáját. Feljebb lépve először második, majd első lett Moto2-ben, 2013-ban pedig egy Honda nyergében - újoncként - megnyerte a királykategória összetettjét is.
{{articleGallery[24607].caption}}
Összesen nyolc vb-trófea sorakozik otthonában, illetve néhány piszok gyors BMW, mivel rendre ő nyerte a legtöbb pole-ért kiosztott díjat is. Idén újabb mérföldkőhöz érhet a spanyolok klasszisa, hiszen egy világbajnoki elsőséggel beérné a kilencszeres győztes Valentino Rossit, valamint Mike Hailwoodot, ráadásul 27 évesen még legalább öt-tíz jó szezonja lehet a MotoGP-ben.
A két zseni legjobb összecsapásai - Marquez és Rossi a pályán
Ha a következő évtizedben „csak” négyszer diadalmaskodna, azzal utolérné Angel Nietót (13), és az örök rekorder Agostini 15 vb-címe sincs elérhetetlen távolságban a ma születésnapos Marqueznek.