Minden másodperc számít, ha valakit baleset ért, akár a sérült élete is múlhat azon, hogy mikor érkezik a segítség. Kétségtelen, hogy egy motoros kiszolgáltatottabb, mint más járművek vezetői, így sokkal többször fordulhat elő, hogy nem képes saját maga segítséget hívni. Szerencsére ma már egyre szélesebb körben elérhetőek az automatikus vészhívók, mint például a Bosch Help Connect, ami nemes egyszerűséggel annyit tesz, hogy észleli a balesetet, és ha a pilóta nem tud segítséget hívni, akkor megteszi helyette.

Bosch-fejlesztések motorosoknak

Megannyi Bosch-kiegészítőt láthatunk a mai motorokon, melyek mind-mind a vezető biztonságát szolgálják. Említhetnénk a követési távolsághoz igazodó, az adaptív sebességszabályozót (ACC), az ütközésre figyelmeztető rendszert, a holttérfigyelő radart, az automatikus stabilizáló rendszert (MSC), no meg a motorkerékpárok és az autók közötti kommunikációt szolgáló, digitális pajzsot is. Köztudott, hogy motorosok sérülékenyebbek az autóvezetőknél, ráadásul többségük egyedül ül a nyeregben. Ilyenkor pedig sokkal nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan vészhelyzet, amikor a senki sincs, aki képes lenne segítséget hívni, mert a vezető eszméletét vesztette, súlyosan megsérült vagy simán csak nem éri el a telefonját. Ilyen helyzetekben életmentő lehet a Bosch Help Connect szolgáltatás, ami érzékeli, ha baj van és azonnal segítséget hív.
a-bnosch-fejlesztesei-motorosoknak-28078
Különleges algoritmus ismeri fel, ha baj van, és ez alapján ad le riasztást a rendszer
A Bosch által fejlesztett Help Connect egy digitális vészhelyzeti hívórendszer, amelyet más járműtípusokba, sőt akár okosotthonokba is lehet integrálni, és most már létezik kifejezetten motorosoknak fejlesztett változata. A Help Connect lényegében egy hálózatba kapcsolt digitális őrangyal. A sürgősségi hívórendszer intelligens algoritmust használ, amihez a motor érzékelői szolgáltatnak adatokat. Egyébként ehhez nincs szükség plusz alkatrész beépítésére, hiszen az ABS és a menetstabilizáló szenzorai küldik a jeleket, s a telefonnal összekapcsolt rendszer ezek jelei alapján érzékeli, ha baj történik. Az okostelefon-alkalmazáson keresztül a Help Connect információkat továbbít a baleset helyéről a digitális felhőbe, onnan pedig az adatok a mentőszolgálatokhoz kerülnek. Az ilyen típusú automatikus üzenet akár felére csökkentheti a mentőcsapatok kiérkezésének idejét, mivel méter pontossággal meghatározza a karambol helyét, s kizárja az elírásból vagy félreértésekből adódó tévedéseket vagy a felkészületlen segítők tétlenkedését, így egyáltalán nem túlzás életmentőnek hívni.