· 2019. november 29. 16

A hibridspecialista Efesto vette kezelésbe a Panigalét

Háromszáz lóerő. Maradhat?

Akadt bőven technikai csemege a Milánói EICMA kiállításon, nem mellesleg több kisebb manufaktúra is elhozta közérdeklődésre számot tartó átépítését, egyedi modelljét. Az Efesto kimagaslott utóbbiak mezőnyéből, hiszen a hibriddé varázsolt Panigale utat mutathat a tiszta és erős motorokban gondolkodó gyáraknak.
A Ducati sportmotorja átalakítás nélkül is elég ütős gép, így viszont képes arra, hogy városi körülmények között 30-40 percen keresztül villanymotorral közlekedjen.

Bivalyerős a tisztán elektromos üzemre is képes Efesto Panigale

Milánóban a 205 lovas, 1299-esbe építették be a 200Novantanove átalakítószettet, de ez a 959-es és az 1199-es változatokkal is társítható. A szupergép úgy lesz hibrid, hogy az eredeti kéthengereshez a váltón keresztül, lánccal csatlakoztatják a generátorként is szolgáló, 105 lovas, 150 Nm nyomatékú szinkronmotort. A hibridrendszer összteljesítménye ebben az összeállításban 300 (!) LE, és a csúcsnyomaték is lenyűgöző: 295 Nm.
{{articleGallery[24031].caption}}
A plusz felszerelések nem hoztak magukkal számottevő tömegnövekedést, tudniillik az átalakított Ducati csupán 194 kilót nyom. A menetteljesítményekről nem árult el részleteket az Efesto, az azonban kiderült, hogy a kormánykapcsoló segítségével négy üzemmód közül választhat a motoros - tisztán elektromos, tisztán belsőégésű, a két erőforrás erejét összeadó Boost és egyedi beállítású üzemmódban hajthatjuk az olasz izompacsirtát.
A Moto.it csapata készített egy rövid videót az Milánói Motorkiállításon, ezen jól látszanak a különböző részletmegoldások.
A gyártó szerint elektromos üzemben akár 30-40 percnyi városi közlekedésre is alkalmas a módosított Panigale, ami különösen szimpatikus, hiszen ezáltal éppen a leginkább szennyezett helyeken nem ereget kipufogógázt a levegőbe. Kár, hogy az akkumulátor kapacitását nem hozták nyilvánosságra, ellenben azt elárulták, hogy külső töltési lehetőség nincs, csak a visszanyert fékenergia és a belső égésű erőforrás töltheti a pakkot. Hogy mikortól és mennyiért vehetünk 200Novantanove átalakítócsomagot, arról egyelőre nincs hírünk.