· 2019. november 20. 86

Alkotmánybíróságon támadják a KGFB-t

Sántít a bonus-malus rendszer?

Korántsem tökéletes a jelenlegi megoldás és túl drasztikusan bünteti, ha valaki 10-20 évente balesetet okoz, ezért a Magyar Autóklub Alkotmánybírósági eljárást indít a jelenlegi bónuszrendszer ellen.
A Magyar Autóklub jogi bizottságának keddi ülésén döntöttek róla, hogy eljárás indítását kezdeményezik, ugyanis hiába vezetett valaki 15 éven át kármentesen, az első ütközésnél akár négyszeresére emelkedhet a biztosítási díja a bonus-malus rendelet szerint.

Sok az apró betű, sok a változás

Azt is sérelmezték, hogy átláthatatlanok a díjszámítások, és nem ritka, hogy 40-50 oldalon át szerepelnek a feltételek, apróbetűs részek, amit aligha olvasnak végig tüzetesen az autósok vagy motorosok. Arról nem beszélve, hogy akár havonta többször is változhatnak a feltételek, így nehéz követni őket, mi több, az autós vagy motoros díja akkor is növekedhet, ha egyébként „zsebből” megtéríti az okozott kárt.
{{articleGallery[23974].caption}}
Az ülésen egyébként jelen volt az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosi Hivatal képviselője is, viszont hiába hívták meg a Magyar Autóklub jogászai MABISZ képviselőit, ők nem vettek részt a megbeszélésen. Ha sikerrel járnak a jogászok, az Alkotmánybíróság döntése nyomán átláthatóbbá válhat a kötelező biztosítás és a Casco díjszámítása, illetve az eddigieknél igazságosabb lehet a bonus-malus rendszer.