· 2020. október 7.

Még egy hétig lehet felhasználni az állami támogatást

Célegyenesben

Rendkívül népszerű volt az idei program: több mint kétezren igényeltek állami segítséget autó- vagy motorvásárláshoz. Mutatjuk, hogy mire és meddig használható fel a támogatás.
Idén először kedvezményes áron megvásárolható elektromos motorok is szerepeltek a Klímavédelmi akciótervhez kapcsolódó kiírásban a már „megszokott” villanyautók mellett, és a forgalmazók elmondása alapján nem is volt hiány jelentkezőkből. Hogy mi is állt a 2020-as pályázati felhívásban? Nos, röviden összefoglalva cégek nyújthattak be kérelmet, hogy akár féláron (egészen pontosan: az eredeti összeg 45%-áért) juthassanak hozzá a legalább 1400 wattos teljesítményű, egyszemélyes, minimum 1,8 kWh kapacitású akksival felszerelt gépekhez.

Még egy hétig lehet felhasználni a támogatói okiratot

Nagy volt az érdeklődés, olyannyira, hogy néhány óra alatt 1400-an több mint négymilliárd forint (!) értékben igényeltek támogatást.
{{articleGallery[27144].caption}}
Noha csak néhány modell felel meg a kiírásnak, az egyik legnagyobb forgalmazónál, a NIU robogókat áruló KSR MOTO-nál több ilyen típust is találtunk, például a karcsú GT Prót és az MQi+ Sportot. Mindkettő egymillió forint alatti áron kapható, s nemcsak az 55%-os támogatás vehető igénybe, hanem az ÁFA-körbe tartozó vállalkozók, cégek a motorok forgalmi adóját is visszaigényelhetik.
{{articleGallery[27145].caption}}
Az igénylők többségének tehát napokon belül lépnie kell, leszámítva azokat, akiket hiánypótlásra szólítottak fel, és ezért később vehették kézbe az okiratot. Nekik természetesen a hiánypótlás elfogadása után „indult az óra”, azaz maradt még néhány hetük a támogatás felhasználására.