Nagy felháborodást váltott ki Nagy-Britanniában, hogy nemrég a hampshire-i rendőrség egyik tagja azt nyilatkozta: azért nem üldözik a motorral menekülő rablókat, mert az egyszerűen túl veszélyes. Mintha csak meghívó lenne a rosszfiúknak, hogy azonnal cseréljék le a jó öreg Rover 75-öt meg rozsdás Landyt egy TMAX-ra: gyorsabb is, és a szirénázó rendőrök sem zavarják őket menekülés közben.

Vannak kivételek, de üldözni muszáj

Egy magasrangú tiszt, Ricky Dhanda főfelügyelő lépett közbe, és egyből az „értő közönséghez szólt”, nem véletlenül választott éppen egy motoros magazint, hogy ott jelenjen meg a pontosítás. Kifejtette, hogy szó sincs arról, hogy futni hagynák a rosszfiúkat, viszont igenis mérlegelnie kell a rendőrnek, mielőtt a nyomukba ered vagy megpróbálja „taktikai kontakttal” megállítani őket. Hogy ez utóbbi mit takar, az nyomban világossá válik a lenti videóból:

Mégsem lenne politikailag korrekt, ha azt mondanák: minden tolvajt elütünk, mint a sicc! Ezért megszületett a taktikai kontakt kifejezés, ami azért a gyakorlatban ugyanazt jelenti...

Ricky gyorsan leszögezte, hogy előfordulhatnak sajátos helyzetek, amikor kimondottan veszélyes – a járókelőkre, civilekre nézve – az üldözés, de ez a ritkább. Amikor a körülmények megfelelőek, minden esetben a nyomukba eredhetnek.

Csak emlékeztetőül: anno egy tini életét veszítette, miközben motorral menekült a zsaruk elől, ezért függesztették fel a motoros üldözéseket. Meg is lett az eredménye, hiszen rövid idő alatt sokszorosára nőtt a motorlopások és a motoros bűncselekmények száma

Nem ez az első eset egyébként, hogy felháborodnak a helyiek a rendőrségi nyilatkozatokon. Ez kicsit sem meglepő egy olyan országban, ahol évente motorok tízezreit lopják el és közel ugyanennyi bűncselekményt követnek el velük. Hogy konkrét számokat is mondjunk: 2015-ben 5145, egy évvel később pedig 16 158 motoros és robogós rablást regisztráltak a brit fővárosban, emellett a motorlopások száma is megsokszorozódott: csak Londonban évente 14-15 ezer (!) gépnek kelt lába.

Hétköznapi történet: élőben, ahogy megpróbálják elrabolni a főszereplő robogóját. Ha nem ilyen bevállalós, minden bizonnyal el is veszik tőle a gépet...

Persze a taktikai kontaktra és a szigorra is volt válasza a bűnözőknek. Az egyik legnépszerűbb trükk, hogy menekülés közben eldobják a sisakjukat, mert szerintük a rendőrök így nem ütközhetnek velük, mivel megsérülhetnek vagy meghalhatnak esés közben. Kinek kell még egy sajtóhadjárat a nehéz sorsú fiatalokat gázoló rendőrről, igaz? Szerencsére az egyenruhásokat sem kell félteni: amint trend lett ebből, ők is hangnemet váltottak. Ha rendőrautó kameráján látszott, hogy szándékosan vették le a sisakot, akkor ugyanúgy zöld utat kapott „taktikai kontakt”. Elvégre a karambol célja az, hogy a bűnöző ne tudjon elmenekülni, és tulajdonképpen az sem a világ vége, ha közben megsérül, mert így csak neki esik baja, míg a hajsza közben ártatlanok is megsérülhetnek.