· 2019. november 12.

Aston Martin AMB 001

Luxus kétkeréken

Aligha választhattak volna unalmasabb nevet az Aston és a Brough Superior közös motorjának, viszont a forma és a stílus annál érdekesebb, a teljesítményről nem is beszélve.
Kezdjük is a legrosszabb hírrel: egyelőre nem készül rendszámos, közúton is használható változat az AMB 001-ből, pedig a puszta adatok alapján ez lehetne az egyik legvérmesebb csupaszmotor a piacon. 997 köbcentis, V2-es erőforrása - változó geometriás feltöltő segítségével - 180 lóerő leadására képes, az erőforrást pedig szénszálas kompozitból, alumíniumból és titánból készült váz öleli körbe.
{{articleGallery[23889].caption}}
A mai trendekhez igazodva légterelő szárnyakat is kapott a motor, melyek érdekessége, hogy egy az egyben az Aston Martin Valkyrie négykerekűről származnak. Nem mehetünk el szó nélkül a nyereg mellett sem, mely Oxford Tan bőrből, kézimunkával született, miként a kipufogó is különleges darab - a gyönyörű ívű leömlő és dob a Formula-1-ben is használt szuperötvözetből, az Inconelből készült.
{{articleGallery[23887].caption}}
A kiegészítők, idomok stb. gyártásához többnyire szénszált, titánt és öntött alumíniumot használtak, a fényezés pedig az Aston hagyományait követve Stirling Green és a Lime Essence színekben tündököl, kiegészítve a mattfekete felnikkel, teleszkópokkal és fékekkel. Máris megkezdődött a száz darab AMB árusítása, a jómódú vevőknek pedig közel 35 millió forintot kell leszurkolni, ha jövőre már egy Aston-Brough Superior motorral kezdenék a szezont.