Nőnek a kiszabható bírságösszegek, könnyebben bevonhatják a vezetői engedélyeket és extrém esetben elkobozhatják a gyorshajtáshoz használt járművet – nagyjából így lehetne összefoglalni az osztrák KRESZ legfrissebb változásait.

Könnyebben és hosszabb időre bevonhatják a jogsit

Ráadásul azt javasolják a szabálytalankodóknak, hogy a helyszínen fizessék ki a bírságot, bármilyen durva számokat is olvasnak le a papírról. Utólag így is, úgy is behajtják a határon túli sofőröktől, és akkor csak magasabb lehet az összeg.

ausztria-gyorhajtas-auto-elkobozzak
Nem jellemző, hogy több ezer eurós bírságokat szabnának ki gyorshajtásért, ezért inkább csak a sajtónak szól az „5000 euróra emelkedett a büntetésmaximum” üzenet

Jó hír, hogy nincsenek egységes bírságtételek, mint például Németországban, vagyis sok múlik azon, milyen benyomást teszel az intézkedő rendőrre.

Szigorúbb lett a gyorshajtások megítélése is, így

lakott területen 30, azon kívül pedig 40 km/órás sebességtúllépéstől azonnal bevonhatják a vezetői engedélyed.

Mi több, ha újabb 10 km/órával átléped a fenti határt, vagyis városban 90-nel, lakott területen kívül pedig 150-nel mész, azonnal megduplázódik az eltiltás ideje, és egy egész hónapra jogsi nélkül maradhatsz.

Eddig hát az idén életbe lépett változáscsomag, ám csak most jön a „feketeleves”. Egy tavaly történt, gyorshajtás miatt bekövetkezett tragédia után ugyanis elkezdtek lobbizni a drasztikusabb büntetésekért, és Leonore Gewessler, a Zöldek közlekedési minisztere le is csapott a témára. Úgy tervezi, még idén életbe lép a törvénymódosítás, mely eredményeként

nemes egyszerűséggel elkobozzák a gyorshajtó autóját, motorját, ha jelentősen túllépi a megengedett sebességet.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha városban 80, azon kívül pedig 90 km/órával átléped a limitet, akkor jó időre elbúcsúzhatsz a géptől, no meg a jogsitól természetesen. Hozzátette, hogy csak azért nem lépett még életbe ez a módosítás, mert nem tisztázták, hogy elvehetik-e a járművet, ha az nem a vezetőé, hanem kölcsönkért autóról vagy motorról van szó.