Jóllehet, hivatalosan csak ma délután láthatta a nagyközönség, valójában április 24-én Münchenben mutatták be a BMW Motorrad új automatizált váltóasszisztensét, az ASA-t (AUTOMATED SHIFT ASSISTANT), amely egyesíti a hagyományos váltók előnyeit az automatikus erőátvitelek adta kényelemmel.

bmw-motorrad-asa-automatikus-kuplung-es-valto
A müncheni bemutatón először elméletben ismerhettük meg az ASA-t...

Az ASA lényege, hogy a hagyományos, hatfokozatú váltót és a tengelykapcsolót egy-egy elektromechanikus szerkezet működteti. A megoldás egyik legfontosabb előnye, hogy a motorozás fontos részét jelentő sebességváltási érzet teljesen azonos marad, mint a hagyományos erőforrásoknál, mivel ugyanaz a fokozatváltási folyamat zajlik le. A tengelykapcsoló teljesen automatikus, tehát nincs is kuplungkar az asszisztenssel felszerelt BMW-ken.

bmw-motorrad-asa-automatikus-kuplung-es-valto
...majd az endurópályán gyakorlatban is láthattuk a működését

Forradalmi automatikus váltó a BMW Motorradtól

Az ASA-nak ráadásul kétféle üzemmódja van, amit a bal oldali kezelőgomb megnyomásával tudunk kiválasztani. Ez az „M”, manuális és a „D” automatizált mód, mely bekapcsolásakor a műszeregységen szintén megjelenik az M, illetve a D jelzés. Manuális, „M” üzemmódban a vezető lábbal kapcsolja a fokozatokat, mint bármelyik kétkerekűn, leszámítva, hogy itt ehhez nincs szükség kuplungolásra. A váltókarral nem is közvetlenül a váltást, hanem az elektromechanikus segédletet vezérli a pilóta, ami precízen és gyorsan elvégzi a fokozatkapcsolást. Természetesen ha a fel-vagy visszakapcsolással túl alacsony vagy túl magas lenne fordulatszám, a rendszer felülbírálja a parancsot,  sőt ha szükséges, automatikusan visszavált, hogy megakadályozza a lefulladást. 

Az ASA-tengelykapcsoló és -váltó

Automatikus, „D” üzemmódban a váltás teljesen önműködően, a pillanatnyi sebességnek, fordulatszámnak és gázállásnak és dőlésszögnek megfelelően történik, azaz nincs szükség a váltókar használatára sem. Lényeges részlet, hogy a fel- és a visszakapcsoláshoz tartozó fordulatszám nem állandó, hanem a vezetési stílustól és a beállításoktól függ. Értelemszerűen a sportosabb üzemmódokban (Road, Enduro) magasabb fordulaton pörög az erőforrás, míg a takarékosabb módra kapcsolva (Eco, Rain) hamarabb felvált az automatika. A régi iskolához ragaszkodó motorosoknak jó hír, hogy ha az ASA döntését felülbírálná a vezető, a D üzemmódban is aktív váltókarral bármikor beleszólhat a rendszer működésébe, anélkül, hogy közben manuális módra váltana.

bmw-motorrad-asa-automatikus-kuplung-es-valto
Elindulás és megállás során teljes egészében az asszisztens végzi helyettünk a kuplungolást, ezáltal a motor nem pörög fel túlzottan és nem is tud lefulladni

Az új ASA forradalmi előrelépést jelent a hagyományos hatos egységekkel és a korábbi gyorsváltókkal szemben, hiszen:

  • ha beválik, a jövőben eltűnhet a kuplungkar megannyi motorkerékpárról,
  • mindig gyors, kényelmes, zökkenésmentes a sebességváltás,  
  • szabadon választható manuális vagy automatikus üzemmód, 
  • az erőforrás gyakorlatilag nem tud lefulladni, 
  • automatikus üzemmódban is bármikor válthat a vezető, így megmarad a hagyományos fel- és visszakapcsolás érzete, élménye.
bmw-motorrad-asa-automatikus-kuplung-es-valto
Az ASA üzemmódválasztó gombja az R 1300 GS-en. A hasznos segédlet előreláthatólag 2024 második felében már elérhető is lesz az új motorkerékpárokhoz

Jómagam is részt vettem az április 24-én zajlott bemutatón, ahol a BMW tesztpilótái kőkemény endurópályán tették próbára az ASA-val felszerelt GS-t. A tapasztalatokról, a pályáról és az ott kipróbált új BMW-kről hamarosan részletesen mesélek, de annyit már most elárulhatok, hogy terepmotorosként – az első benyomások alapján – kimondottan tetszett a váltóasszisztens. Különösen az volt meggyőző, hogy nem vonja el a figyelmet a kuplungolás és a váltás, de a manuális beavatkozás lehetősége mindvégig adott. 

bmw-motorrad-asa-automatikus-kuplung-es-valto
Sok új alkatrészből áll az ASA, mégsem kerül sokba – várhatóan ezer euró körüli tétel lesz, de a pontos ára még nem ismert

Mivel fejlesztés alatt álló szerkezetről van szó, egyelőre mi, a meghívott újságírók nem próbálhattuk ki a gépet, de bizonyára erre sem kell már sokat várnunk. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy az első teszten miként működik majd a segédlet, és főként arra, hogyan oldja meg a kuplung folyamatos, egészen enyhe csúsztatását, amit terepen gyakran használunk a lassú manővereknél.